mitologjinë greke, Medusa (greqishtja e lashtë: Μέδουσα "kujdestare, mbrojtëse"), e quajtur gjithashtu Gorgo, ishte 1/3 Gorgonat monstruoze, të përshkruara përgjithësisht si femra njerëzore me krahë dhe me gjarpërinj helmues të gjallë në vend të flokëve. Ata që vështronin në sytë e saj do të shndërroheshin në gurë. Shumica e burimeve e përshkruajnë atë si vajzën e Phorcys dhe Cetos, megjithëse autori Hyginus e bën atë vajzën e Gorgonit dhe Cetos.

Medusa nga Caravaggio.

Meduzës iu pre koka nga heroi grek Perseu, i cili më pas përdori kokën e saj, e cila ruajti aftësinë e saj për t'i kthyer shikuesit në gur, si armë derisa ia dha perëndeshës Atena për ta vendosur në mburojën e saj. Në antikitetin klasik, imazhi i kokës së Medusës u shfaq në pajisjen kundër së keqes të njohur si Gorgoneion.

Sipas Hesiodit dhe Eskilit, ajo jetoi dhe vdiq në Sarpedon, diku afër Cistenës. Romancieri i shekullit të 2-të para Krishtit Dionisios Skytobrachion e vendos atë diku në Libi, ku Herodoti kishte thënë se berberët e kishin origjinën mitin e saj si pjesë e fesë së tyre.

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto