Dërrasa-nënë

(Përcjellë nga Motherboard)

Dërrasa-nënë apo Kryedërrasa (Anglisht: motherboard apo mainboard) është karta kryesore e kompjuterit në të cilën vendosen të gjitha pjesët tjera të tij si procesori , karta grafike, karta e zërit, pllakëzat e kujtesës, etj.

Një kryepllakë ATX

Qëllimi kryesor i kryedërrasës është mbajtja e përbërësve të tjerë shtesë të kompjuterit, ushqimi i tyre me rrymë elektrike dhe ndërlidhja e tyre për punimin e sistemit.

Përbërësit dhe punimi Redakto

Nëse përpunuesi (CPU) konsiderohet të jetë truri i gjithë sistemi PC, atëherë badja duhet të ngjajë me një sistem biologjik të qarkullimit të gjakut / nervor. Një përkufizim teknik do të paraqesë motherboard-in si bordi kryesor qark të shtypura (PCB) në një PC. Të gjitha të ciklet bazë dhe komponentet e nevojshme për një PC në funksion ose janë të përfshira ose te bashkangjitur me motherboard-in. Matherbord-i tipik përmban sistemin autobus, procesorin, lojëra elektronike kujtesës, të northbridge dhe southbridge, serik dhe paralele portet, lojëra elektronike zgjerimit, dhe kontrolluesit periferike. Ajo është, me fjalë të tjera, komponent qendror që mundëson të gjithë pjesët e tjera të një kompjuteri për të marrë energji elektrike dhe të komunikojnë me njëri-tjetrin.

Historia na tregon se Motherboards e parë të mbajtur komponentët shumë pak reale. Rreth 20 vjet më parë, parë motherboard IBM PC kishte vetëm një procesor dhe lojëra elektronike kartë. Perdorues lidhej me komponentët si floppy disk dhe kontrollorët e kujtesës në lojëra elektronike dhe nuk ishte pak vend për përmirësime në të ardhmen. Sot, Motherboards të shfaqë një varietet standard të ndërtuar-në karakteristika, të cilat drejtpërdrejt ndikojnë në aftësitë e një kompjuteri dhe potencial për përmirësimet. Present-marrësit motherboard ditë të tilla si Asus, Gigabyte, ASRock dhe shumë të tjerë kanë futur kohët e fundit tipare të veçanta të pronarit që kanë për qëllim për të rritur performancën e përgjithshme të një PC.

Nëna e të gjitha skemave Redakto

e punoi:Valii maholli

Një motherboard në vetvete është e padobishme, prandaj ajo është relativisht i lirë në krahasim me komponentët e tjerë. Megjithatë, një kompjuter duhet të ketë një të operojnë. Qëllimi kryesor motherboard është në shtëpinë e CPU mikroprocesor kompjuterit dhe mëshira e çdo komponent tjetër qasje të shpejtë në të. Çdo gjë që ju shihni në kompjuterin tuaj është e lidhur disi me motherboard.

Motherboards kanë gjithashtu një faktor formular standard, por unë e konsideroj këtë një detaj i vogël që nuk duhet telashe ju. Megjithatë karakteristika, nuk janë të rëndësishme standarde vlerë të përmendet:

- Gropa ku mikroprocesor i vendosur përcakton se çfarë lloj të CPU motherboard mund të mbështesin.

- Çipi është pjesë e sistemit motherboard e logjikë dhe është bërë zakonisht prej dy pjesë - northbridge dhe southbridge. Këto dy "ura" Connect CPU në pjesë të tjera të kompjuterit.

- Basic Input / Output System (BIOS) mikroprocesor kontrollon funksionet më kryesore të kompjuterit dhe kryen një vetë-test çdo herë që të kthehet atë. Disa Motherboards reja të shfaqë një sistem të dyfishtë BIOS të sigurisë, e cila siguron një kopje rezervë në rast se viruset rrëzimit të sistemit ose në rast të një gabimi gjatë procedurës update BIOS.

Motherboards të tanishme përfshijnë lojëra elektronike dhe porte të tilla si:

-Peripheral Component Express (PCI-E) - lidhjet për video, tinguj dhe video të kartave të kapur, si dhe një mori të kartave të tjera. PCI Express është një protokoll më të reja (PCI e parë ishte e thjeshtë) që vepron si një rrjet më shumë se një autobus. Ajo praktikisht eliminon nevojën për portet e tjera dhe kjo është arsyeja pse AGP ishte braktisur. -Përshpejtuar Graphics Port (AGP) - kushtuar port për karta video. - Integrated Drive Electronics (IDE) - interfaces për hard drives. - Universal Serial Bus (USB) ose Firewire-për periferikësh jashtme. - Slot Memory. -Array të fryra të Pavarur disqe (RAID) kontrolluesit të lejojë kompjuter për të njohur drives shumë e vështirë si një disk.

Shënim: Një seri e Motherboards buxhetit janë më të shëndosha-bord, networking, video ose mbështetje tjetër periferik, në vend se duke u mbështetur në kartat e plug-in.

Bazat CPU

Në mënyrë që të lidheni me një motherboard, CPUs të shfaqë një sërë kunjat që kanë të përkryer i përshtatet fole. Këto stema formë Pin Grid Array (PGA) llojin. Si microprocessors përpara, ata gjithashtu duhet kunjat gjithnjë e më shumë, për të trajtuar të dyja karakteristika të reja dhe të sigurojë më shumë dhe më shumë fuqi për të chip. Marrëveshjet aktuale socket janë quajtur shpesh për numrin e kunjat në PGA. Ditet e sotme, bazat më të zakonshme janë:

- Socket 478 - për të vjetra dhe procesorë Pentium Celeron. - Socket 754 - për AMD Sempron dhe disa më të vjetra Athlon64 procesorë AMD. - Socket 939 - për të reja dhe më të shpejtë procesorë AMD Athlon64. - Socket AM2 - për të rinj përpunuesit AMD X2 Athlon64.

Nja dy vjet më parë, Intel paraqiti LGA (Land Grid Array) layout. LGA eshte ndryshe nga PGA në atë kunjat janë në fakt pjesë e fole, nuk CPU. AMD ka ardhur kohët e fundit me diçka të ngjashme, por kjo është vetëm për server Opteron CPU-së klasës.

Veriut dhe Jugut përplasen

The chipset është "Binder" që lidh mikroprocesor me pjesën tjetër të motherboard. Chipsets PC zakonisht përbëhet nga dy pjesë themelore - northbridge dhe southbridge. Shembulli që vijon është një e Intel specifike. AMD ka një seri të dallimeve arkitektonike dhe unë do të përfshijë këto në mes kllapa.

Shko Veriut, nuk West!

The northbridge lidh direkt me procesor nëpërmjet autobus anë para ose FSB (në vend të kësaj, AMD ka një teknologji të veçantë të quajtur Hyper Threading që është i ngjashëm me FSB). Motherboards Intel bazuar kontrollues kanë një memorie e integruar ne chip northbridge (AMD përfshin kontrollues kujtesës direkt në CPU), i cili u jep qasje të shpejtë në CPU kujtesës. The northbridge gjithashtu lidhet me AGP ose PCI Express autobus dhe në kujtesën e vetë. Pra, northbridge është përgjegjës për te nderlidhura CPU, RAM, dhe të gjithë bandwidth shumicën e PC-I intensiv / O pajisjet (video, tinguj, rrjeteve dhe pajisjet e tjera që të ulet në autobus të lartë-bandwidth zgjerim). Segregating këto komponentë të lartë-bandwidth nga pjesa tjetër e sistemit dhe duke u dhënë atyre të tyre private qendër "" mundëson designers sistem që dëshiron ta mbajë koston e chip urës dhe motherboard. Kështu northbridge mund të përqëndrohen kryesisht në kurs të trafikut midis processor, memorie, dhe Bandwidth-i intensiv / komponente O, ndërsa dhënia me qira një tjetër monedhë (e southbridge fokus) më I ngadalshëm / O trafikut dhe funksionalitete ndryshme (Koha, menaxhimin e pushtetit, BIOS) .

Le të merrni në disa detaje pak. Një Intel-i bazuar northbridge është ndihmuar nga një seri të autobusëve (ose korsi) në mënyrë që të lehtësohet me shpejtësi në rritje. -Autobuzi kujtesës - korsi i vetëm RAM e komunikimit me pjesën tjetër të sistemit. Kontrollues The northbridge e kujtesës menaxhon trafikun në autobusin e kujtesës, dhe kryen të gjitha ato që accesses kujtesës në emër të pjesës tjetër të komponenteve të sistemit. -Fronti i-autobus anën (FSB) lidh CPU për northbridge dhe kjo është e vetmja mënyrë për të komunikuar me CPU-komponentët e tjera .. Udhëzime, të dhëna, dhe rezultatet e të gjitha e udhëtimit për dhe nga CPU mbi autobus para-anë. Për shkak se FSB luan një rol të tillë kritik në mundësimin e procesorit të bisedoni me komponentët e tjerë në motherboard, ajo është shumë e rëndësishme për të zbatuar një bandwidth bujar për FSB. -Komponenta periferike te lidhe (PCI autobus) lidh northbridge dhe kështu CPU dhe RAM-edhe-dy gjëra: 1) se chip southbridge, dhe 2) një përmbledhje të rëndësishme dhe intensive Bandwidth-shtesë mbi pajisjet si kartë video , kartën e rrjetit, soundcard, etj Shënim: Një motherboard AMD do të funksion mjaft të njëjtën autobusët, me diferenca të rëndësishme të CPU-kontrollues integruar kujtesës.

Northbridge luan një rol të rëndësishëm në një kompjuteri se sa larg mund të overclocked, si frekuenca e tij është përdorur si një bazë për CPU të krijojë frekuencën e vet operativ. Në makinat e sotme, të chip po bëhet gjithnjë e më hotter si kompjuterë të bëhen më të shpejtë. Nuk është e pazakontë për northbridge tani përdorin disa lloj ftohje heatsink apo aktiv.

Southern Accent

The southbridge është natively ngadalshme se northbridge, dhe informata nga CPU ka për të shkuar nëpërmjet northbridge para arritjes së southbridge. Të gjitha të misionit të punëve kritike janë marrë nga northbridge, kështu që sistemi designers priren të ngarkesës southbridge me një ton të ndryshme, detyrat ulët prioritet. Kurdo që designers sistemit duan të integrohen një komponent i ri në chipset logjikën bazë (p.sh. rrjetet, RAID, tinguj, etj), southbridge duhet të jetë zgjedhje e parë. Southbridges pranishem-ditore duhet të menaxhojë një seri të kontrollorëve periferike: - Kontrolluesi PCI - e southbridge ulet në autobus PCI dhe ka nevojë për një ndërfaqe PCI në mënyrë që të mund të "flasin" për northbridge dhe të pajisjeve të tjera në autobus PCI. - Kontrollues IDE - elektronikë të integruar drive (IDE) autobusi autobusi është standard për kompjuter personal në masë pajisjet e magazinimit (CD-ROM, DVD-ROM, hard disk). - Kontrollues USB - autobus universal serial (USB) u prezantua për të zëvendësuar një numër i plakjes periferike vë në autobusë dhe formatet, si SNA, PS / 2 (për mouse dhe keyboard), porti serial, dhe portit paralel. - X-interface autobus - X 8-bit-i autobusit është trashëgimi një autobus për t'u përdorur nga PS / 2 tastierës dhe miut, dhe ROM Flash që përmban kodin BIOS. - Kontrollues DMA: qasje direkte memorie (DMA) është kapur me afat për një familje të protokolleve që të bëjë atë që vetëm emrin do të nënkuptonte, ata lejojnë komponente motherboard (sidomos hard drives) për të hyrë në kujtesën kryesore të drejtpërdrejtë, pa pasur nevojë të përdorni CPU-si-te midis menaxhimin dhe transferimin (siç ishte rasti në ditët e para DMA).

Temperatura dhe siguria Redakto

Eshte e rendesishme te dihet se temperatura eshte shume e rezikshme per pllaken ame sepse mund ta djege at'

Prodhuesit Redakto

Prodhuesit kryesorë të Pllakave amë janë (2015) :

Shiko edhe Redakto

Lidhje të jashtme Redakto

Referime Redakto