Mytilos ose Mytilus (latinisht: Mytilus sundoi rr. 270 - 231 p.e.s. [1] [2] ishte pasardhësi i Monunit dhe ndoshta djali i tij. [3] Mytili përmendet nga Pompeius Trogus (shek. I para Krishtit) dhe Frontinus (shek. I pas Krishtit) duke raportuar ngjarjet e konfliktit ushtarak midis ilirëve dhe epirotëve nën Aleksandrin II, djalin e Pirros. [4] Rreth vitit 270 p.e.s. Mytilus preu në Dyrrachion monedhat e tij prej bronzi që mbanin emrin e mbretit dhe simbolin e qytetit. [5]

Biografia Redakto

Mytilus mbretëroi në brendësi të Dyrrachion dhe Apolonisë . [2] Mytilus preu monedhat e tij prej bronzi që datojnë rreth vitit 270 pes, me simbolet e Dyrrachion dhe emrin e mbretit. [1] Fakti që monedhat e tij u prenë në miniera e qytetit të Dyrrachion thekson se ai ushtroi deri diku autoritetin e tij mbi qytetin, siç kishte bërë paraardhësi i tij Monunios . [6] Pas Monunios, Mytilus është mbreti i dytë ilir që ka prerë monedha që mbajnë emrin e tij. [3] [2] Monedha e Apolonisë e së njëjtës periudhë mbante vetëm monogramin e tij, si dhe simbole të ngjashme me ato të Lidhjes Etoliane, një kundërshtar i Epirit . [7] Kopjet e monedhave ilire ruhen në Muzeun Arkeologjik në Zagreb, Kroaci . [8] Monedhat prej bronzi kishin kokën e Herkulit në anën e përparme dhe në anën e pasme simbolet e Herakliut: kukurë, hark dhe topuz me fjalët ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΥΤΙΛ. [1]

Mbreti ilir Mytili shfaqet edhe në rrëfimet historike të shkrimtarëve të lashtë Pompeius Trogus (shek. I p.e.s.) dhe Frontinus (shek. I pas Krishtit), të cilat përshkruajnë luftën që ai bëri rreth vitit 270 p.e.s kundër pasuesit të Pirros, Aleksandrit II të Epirit . [4] Mytilus, me sa duket, e ruajti autoritetin e tij në Durrës pasi Aleksandri II pushtoi territorin e tij në ose rreth vitit 270 para Krishtit. Në një rast, disa epirota ishin veshur me rroba ilire dhe i vunë të plaçkisnin vendet e tyre. Të padyshimtë, ilirët qetësuan mbrojtjen e tyre dhe nxituan t'i imitonin ata, duke besuar se burrat përballë tyre ishin vetëm sondat e tyre.  Pra, ata ishin viktima të lehta të Epirit. [9] [10] Kontrolli i Durrësit dhe i Apolonisë do të thotë se në kohën e Mytilit, ilirët kishin rifituar shtrirjen dhe autoritetin që gëzonin në kohën e Glaucias . Madje Mytilus kishte bërë një ekskursion në territorin e Epirit. [11] Pikërisht gjatë kësaj kohe Roma u ftua për herë të parë të ndërhynte kundër ilirëve, epirotëve dhe etolëve në Ballkan . [12]

Shih edhe Redakto

Literatura Redakto

 • Crawford, Michael Hewson (1985). Coinage and Money under the Roman Republic: Italy and the Mediterranean Economy. The Library of Numismatics. Berkeley: University of California Press. ISBN 0-520-05506-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Dzino, Danijel (2010). Illyricum in Roman Politics, 229 BC–AD 68. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-19419-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Mesihović, Salmedin; Šačić, Amra (2015). Historija Ilira [History of Illyrians] (në boshnjakisht). Sarajevo: Univerzitet u Sarajevu [University of Sarajevo]. ISBN 978-9958-600-65-4.
 • Šašel Kos, Marjeta (2002). "Pyrrhus and Illyrian Kingdom(s?)". Greek Influence Along the East Adriatic Coast. Knjiga Mediterana. 26: 101–119. ISBN 9531631549. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Šašel Kos, Marjeta (2005). Appian and Illyricum. Narodni muzej Slovenije. ISBN 961616936X. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Wilkes, John (1992). The Illyrians. Wiley-Blackwell. ISBN 0-631-19807-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Winnifrith, Tom (2020). Nobody's Kingdom: A History of Northern Albania. Signal Books. ISBN 9781909930919. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime Redakto

 1. ^ a b c Mesihović & Šačić 2015.
 2. ^ a b c Crawford 1985
 3. ^ a b Šašel Kos 2005
 4. ^ a b Šašel Kos 2002; Mesihović & Šačić 2015.
 5. ^ Mesihović & Šačić 2015; Šašel Kos 2005; Crawford 1985.
 6. ^ Šašel Kos 2002.
 7. ^ Wilkes 1992
 8. ^ Duje Rendić-Miočević, Illyrian rulers' coins from the Archaeological Museum in Zagreb.
 9. ^ Justin, Prol. XXV
 10. ^ Papazoglu, Les Origines ...
 11. ^ Frontinius II 5,10
 12. ^ Cass. Dio. Fr 42.1