Nekropoli [1] ) është një varrezë e madhe, e projektuar me monumente të hollësishme të varrit. Emri rrjedh nga Greqishtja e Lashtë νεκρόπολις nekropoli, fjalë për fjalë do të thotë "qyteti i të vdekurve". [2]

Shtylla e portës në hyrje të Nekropolit Perëndimor në Glasgow.

Termi zakonisht nënkupton një vendvarrim të veçantë në një distancë nga një qytet, në krahasim me varret brenda qyteteve, të cilat ishin të zakonshme në vende dhe periudha të ndryshme të historisë. Ato janë të ndryshme nga fushat e varreve, të cilat nuk kishin struktura ose shënjues mbi tokë. Ndërsa fjala përdoret më së shpeshti për vendet antike, emri u ringjall në fillim të shekullit XIX dhe u aplikua në varrezat e planifikuara të qytetit, të tilla si Nekropoli Glasgow.

Tumuli në nekropolin Banditaccia të Cerveterit, Itali.

Shih edheRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ "Definition of NECROPOLIS". www.merriam-webster.com (në anglisht). Marrë më 9 qershor 2019.
  2. ^ Nécropole de Champ-Châlons on Megalithic Portal Map Search