Nevzat Halili lindi në Poroj Komuna e Tetovës më 15 shtatorë në vitin 1946.

Nevzat Halili
Nevzat Halili.jpg
Nevzat Halili
U lind në15 shtatorë,1946
KombësiaShqiptare
ShtetësiaMaqedonia e Veriut
PunësimiPolitikan
Vite aktiviteti1989-2014
OrganizataRepublika e Iliridës
Punë e shquar
Organizimi i referendumit dhe shpallja e Republikës së Iliridës
PasardhësiXheladin Murati
Partia politikePPD

BiografiaRedakto

 
Ftesë dërguar Kryetarit të partisë PPD, z. Nevzat Halili nga Kongresmeni Robert G. Torricelli. 1 Maj 1992.

Themelimi i partisë PPDRedakto

Nga blloku shqiptar, në Republikën e Maqedonisë, u formuan dy parti politike: Partia për Prosperitet Demokratik PPD, e pak më vonë edhe Partia Demokratike Popullore PDP. Partia për Prosperitet Demokratik u formua më 16 prill, 1990, në Xhepçisht të Tetovës, kryetar i së cilës u zgjodh z. Nevzat Halili. Kjo parti u legalizua kur doli Ligji për partitë politike, me ç’rast Partia për Prosperitet Demokratik u regjistrua si parti e parë shqiptare më 25 maj, 1990. Kjo parti ngjalli entuziazëm në mesin e popullatës dhe inteligjencies shqiptare në përgjithësi. Edhepse sipas programit të saj, ajo nuk ishte parti kombëtare, sepse në përcaktimin programor të kësaj partie, thuhet: “Partia për Prosperitet Demokratik është parti qytetare. Ajo është parti e qytetarëve të përkatësisë kombëtare shqiptare, muslimane, turke, maqedonase, vllehe, rome . Megjithatë, ky subjekt politik arriti që rreth vetes të ofrojë shtresa të ndryshme shoqërore të shoqërisë shqiptare. Në Partinë për Prosperitet Demokratik PPD hynë ish anëtarët e Lidhjes Komuniste, ish të burgosurit politik shqiptar dhe shumë anëtarë me bindje të ndryshme politike.

Themelimi i Republikës së IliridësRedakto

Shih edheRedakto

ReferimetRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto

  1. ^ Nevzat Halili
  2. ^ PPD