Nikolla Shainoviqi (lindur më 7 dhjetor 1948) është një politikan serb. Një bashkëpunëtor i ngushtë i Sllobodan Millosheviçit, ai mbajti disa funksione të rëndësishme shtetërore të Serbisë dhe RF të Jugosllavisë gjatë viteve 1990. Ai ka qenë anëtar i Partisë Socialiste të Serbisë që nga themelimi i partisë.

Nikola Shainoviq

PërmbledhjeRedakto

Ai shërbeu si zëvendëskryeministër i RF të Jugosllavisë i ngarkuar me punët e jashtme nga viti 1994 deri në vitin 2000 dhe përfaqësoi Millosheviçin si emisar të tij në çështjet e Kosovës nga tetori 1998 gjatë Luftës së Kosovës. Ai ka shërbyer më parë si kryeministër i Serbisë nga viti 1993 deri në vitin 1994 dhe si ministër i Energjisë dhe Minierave të Serbisë dhe zëvendëskryeministër i Serbisë nga viti 1991 deri në vitin 1993. 

Në vitin 2009, ai u dënua nga Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-JugosllavinëHagë (ICTY) për krime kundër njerëzimit dhe krime lufte të kryera kundër civilëve shqiptarë etnikë në vitin 1999 gjatë Luftës së Kosovës. Në vitin 2015, ai u lirua para kohe pasi kreu dy të tretat e dënimit. 

Shih edheRedakto