Përpellacë është një vendbanim në komunën e Besianës, Kosovë.

Përpellacë
Fshat

Historia

Redakto

Fshati Përpellacë, përmendet në ngjarjet në Vilajetin e Kosovës gjat vendosjes së kufirit në mes Kosovës dhe Serbisë në vitin 1877, ku edhe ishin paraqitë problemet më të mëdha për caktimin e kufirit në Përpellacë.

Fshati Përpellacë, i shtrirë në shpatet e malit Maricë, i banuar tërësisht me shqiptarë dhe gjendej brenda kufirit në Kosovë por varrezat dukej se ishin afër kufirit. Lejtënanti Bladnsburgu, ke mos dashur që të bindte nën ndikimin apo nën diktat të ndonjë loje të serbëve, kishte biseduar me kryeplakun e Përpellacës. Bladensburgu kishte kërkuar nga kryeplaku të shihte deri ku shtrihej pasuria e fshatit e cila në fakt edhe paraqiste kufirin e territorit komunal.Siapas asa që tha ktyeplaku dhe në bazë të së cilës Bladensburgu krijoi një hartë, shihej se edhe pika më e lartë ku ishte vendosur ushtria serbe, ishte pjesë e komunës së Përpellacës. Përkundër hartave austro-hungareze, Blandensburgu, në raportin e tij propozoi që kufiri i ri në këtë pjesë të merrej duke e respektuar pasurinë e fshatit Përpellacë që ishte edhe kufiri i bashkisë së fshatiti.[1]

Shih dhe këtë

Redakto

Burimet

Redakto
  1. ^ Çështja Shqiptare në Diplomacinë Britanike, Daut Dauti, ISBN 978-9989-58-465-7. Logos.A, 2012, Shkup, faqe 61.

Lidhje të jashtme

Redakto