Panislamizmi është një lëvizje fetare, ideologjike dhe politike islame e cila synon bashkimin e të gjithë myslimanëve në një shtet të përbashkët islam të njohur si Kalifat.

Vendet me një popullsi të konsiderueshme islame

Themeli i ideologjisë panislamiste është Islami. Panislamizmi si një lëvizje ideologjike dhe politike islame përkrah unifikimin e të gjithë myslimanëve, pa marrë parasysh kombësinë dhe kulturën e tyre, në një shtet të përbashkët islam në të cilin ligji suprem do të ishte sheriati dhe interpretimi i Kuranit ndërsa kultura bazë do të ishte kultura islame.[1]

Shih edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Ottomanism, Pan-Islamism, and the Caliphate; Discourse at the Turn of the 20th Century Arkivuar 20 gusht 2008 tek Wayback Machine, American University in Cairo, The Middle East Studies Program