Panturqizmi ose panturkizmi është një ideologji e cila synon unifikimin e të gjithë turqve dhe popujve që flasin gjuhët turke si dhe territoret në të cilat ata jetojnë. Më konkretisht, në literaturën përkatëse profesionale, panturqizëm quhet ideologjia e lëvizjes e cila synon krijimin e Turqisë së Madhe. Ajo u themelua rreth vitit 1880 midis intelektualëve turq në Perandorinë e atëhershme osmane, me qëllim të unifikimit kulturor dhe politik të të gjithë turqve nga territori i Perandorisë së atëhershme Otomane, e pastaj edhe të atyre nga Rusia, Kina, Irani, Afganistani, etj.

Shih edheRedakto