Paradigma

koncepte ose modele mendimi të ndryshme

shkencë dhe filozofi,  paradigma /ˈpæredm/ /ˈpærədm/ është një set konceptesh ose modele mendimesh të dallueshme, duke përfshirë teoritë, metodat kërkimore, postulatet dhe standardet që ndërtojnë ligjshmërinë me kontributin e tyre në një fushë të caktuar.

EtimologjiaRedakto

Paradigma vjen nga greqishtja e vjetër παράδειγμα (paradeigma), "model, shembull, mostër"[1] nga folja παραδείκνυμι (paradeiknumi), "ekspozo, për të përfaqësuar, vë në dukje"[2] dhe që nga παρά (par), "veç, përtej"[3] dhe δείκνυμι (deiknumi), "për të treguar, për të vënë në dukje".[4]

Shih edheRedakto

ReferimetRedakto

CitatetRedakto

  1. ^ παράδειγμα, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus Digital Library
  2. ^ παραδείκνυμι, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus Digital Library
  3. ^ παρά, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus Digital Library
  4. ^ δείκνυμι, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus Digital Library