Partia Komuniste e Italisë është një parti politike italiane që ka ekzistuar për pesë vjet, 1921-1926. Edhe pse eksperienca e saj politike është pjesë e historisë së Partisë Komuniste Italiane me të cilën ajo ngatërohet ndonjëherë, kjo parti që entitet më vete.

Partia Komuniste e Italisë
Themeluar21 janar, 1921
SeliaMilano, Italia

Duke u shpallur e jashtëligjshme nga regjimi fashist i Benito Musolinit, ekzistenca e saj pushoi në Kongresin e fshehtë të Lionit (1926). Organizata shkoi në mërgim me një tjetër emër (Partia Komuniste Italiane) nën drejtimin e një grupi të përqëndruar në Moskë.

ProgramiRedakto

PKI, duke qenë një pjesë e Kominternit, miratoi të njëjtin program, të njëjtin koncept të partisë dhe të njëjtën taktikë të miratuar nga Kongresi II në Moskë i vitit 1920. Programi zyrtar, i hartuar në 10 pikë, fillon me natyrën thelbësisht katastrofike të sistemit kapitalist dhe përfundon me zhdukjen e shtetit. Ajo ndjek në mënyrë sintetike modelin e përcaktuar nga Lenini për partinë ruse.

Lidhje të jashtmeRedakto