fe, një profet (ose Pejgamberi, pers. پیامبر) ose profeteshë është një individ që konsiderohet se është në kontakt me një qenie hyjnore dhe thuhet se flet në emër të asaj qenie, duke shërbyer si një ndërmjetës me njerëzimin duke u dhënë mesazhe ose mësime nga burimi i mbinatyrshëm njerëzve të tjerë.[1][2] Mesazhi që përcjell profeti quhet profeci.

Profeti Jeremia, nga Michelangelo Buonarroti

Pretendimet e profetësisë kanë ekzistuar në shumë kultura dhe fe gjatë historisë, duke përfshirë Judaizmin, Krishterimin, Islamin, fenë e lashtë greke, Zoroastrizmi, Manikeizmin, Hinduizmin dhe shumë të tjera.

Etimologjia

Redakto

Fjala angleze profet është transliterimi i një fjale të përbërë greke që rrjedh nga pro (para / drejt) dhe phesein (për të treguar); kështu, një προφήτης (prophḗtēs) është dikush që përcjell mesazhe nga hyjnore te njerëzit, duke përfshirë herë pas here parashikimin e ngjarjeve të ardhshme. Në një interpretim tjetër, do të thotë avokat ose folës.

Në hebraisht, fjala נָבִיא (nāvî), "zëdhënës", tradicionalisht përkthehet si "profet". Nënndarja e dytë e Tanakh, (Nevi'im), i kushtohet profetëve hebrenj. Kuptimi i Navi ndoshta përshkruhet te Ligji i Përtërirë 18:18, ku Perëndia tha: "...dhe unë do t'i vë fjalët e mia në gojën e tij dhe ai do t'u thotë atyre gjithçka që do t'i urdhëroj". Kështu, Navi mendohej të ishte "goja" e Zotit. Rrënja nun-bet-alef ("Navi") bazohet në rrënjën me dy shkronja nun-bet që tregon zbrazëti ose hapje; për të marrë urtësi transcendentale, njeriu duhet ta bëjë veten "të hapur".

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ "prophet", The Free Dictionary, marrë më 2021-12-19 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "prophet – Definition from the Merriam-Webster Online Dictionary". Arkivuar nga origjinali më 2012-06-28. Marrë më 2008-04-10. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)