Plutosmitologjinë greke, i njohur gjithashtu latinisht si Plutus në (greqishtën e vjetër Πλοῦτος Pasuri), ishte zot i pasurisë gjatë fesë së lashtë greke dhe mitologjisë. Ai ishte i biri i Demetrës, dhe i gjysmëperëndisë Iasion. Në teologjinë e mistereve të eleusinianit ai ishte i konsideruar si fëmijë hyjnor. Fjala politike Plutokraci ka prejardhjen nga emri i Plutos.

Statujë e Plutosit, kopje romake e shekullit l prej një origjinali të vitit 374 -370 p.e.s.

Shih edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto