Posta dhe Telekomi i Kosovës

Posta dhe Telekomi i Kosovës ose shkurt PTK është kompani publike e cila ofron shërbime nga Telekomunikacioni dhe Posta.

Posta dhe Telekomi i Kosovës
Lloji Shoqeri Aksionare
Industria Sherbimet e Komunikimit
Produkte Telekomi i Kosoves
Operatori Mobil VALA
Posta e Kosoves
Shërbime Telefonia Fikse
Telefonia Mobile
Sherbimet Postare,etj.
Pronar(ë) Qeveria e Kosoves[1]
Punonjësit 3480
Nëndegët Telekomi i Kosoves
Operatori Mobil VALA
Posta e Kosoves
Adresa e internetit http://www.kosovotelecom.com/
Logo e PTK

Ndërmarrja e Postës, Telegrafit dhe Telefonit të Kosovës u themelua më 12 shtator 1990 si parardhëse e PTK-së. Në vitin 1988, në një postë kosovare gravitonin 3,8 herë më shumë banorë se sa në një postë të Jugosllavisë së atëhershme. Gjithashtu dendësia e numrave telefonik në një banor ishte për 2,23 herë më e vogël se sa dendësia mesatare e ish Jugosllavisë. Në PTK ishin hartuan planet afatshkurta, afatmesme e afatgjatë për zgjerimin dhe përsosjen e komunikacionit postar e telekomunikues edhe nëpër zonat rurale të Kosovës, mirëpo qeveria e atëhershme e Serbisë, zbaton në atë ndërmarrje shoqërore "masat e dhunshme" si pasojë e së cilës do të shkatërrohet edhe Postë - Telekomunikacioni i Kosovës, po ashtu edhe nga përndjekjet e qeverisë serbe do të shkaktohen edhe shumë viktima, në mesin e të cilëve, edhe 11 punonjës të PTK-së, duke mos i llogaritur edhe dy të kidnapuarit nga forcat serbe, e për të cilët akoma nuk dihet gjë.

Pas shumë pritjeve më 2 gusht 1999 punonjësit e dëbuar u rikthyen në vendet e tyre të punës… U kthyen, por u zhgënjyen tërësisht, pasi me sytë e tyre panë se Posta dhe Telekomunikacioni i Kosovës, pothuaj se nuk ekzistonin më. Shërbimet postare ishin pamundësuar tërësisht, ndërsa Telekomunikacioni i Kosovës, po thuaj nuk funksiononte fare, me përjashtim të disa lidhjeve telefonike ndërkombëtare, që i kishin ngelur ende Prishtinës, asnjë lidhje tjetër nuk funksiononte në tërë Kosovën...

Sot, Telekomi i Kosovës në aspektin struktural përbëhet nga dy shtylla kryesore : Telekomunikacioni dhe pjesa Postare.

PostaRedakto

Pjesa Postare përfshin :

  • Postën Ndërkombëtare,
  • Postën vendore, zyrat postare dhe shërbimin financiar postar.

Posta e Kosovës është e pranuar edhe nga Unioni i Postave Ndërkombëtare. Ajo në territorin e Kosovës ka 109 zyra postare, 238 sportele, 379 foltore publike dhe 174 kuti postare.

PTK-ja një "success story" në KosovëRedakto

PTK-ja është njëra ndër kompanitë më të avancuara dhe moderne por edhe ndër më fitimpruese në Rajon. Në vitin 2008 PTK-ja gjeneroj të ardhura nga 161,481 Mio. EUR dhe fitim nga 80,831 Mio. EUR. Kjo korrespondon me një "Operating margin" nga rreth 50%.

Edhe në vitin 2009 nuk humbi suksesi i PTK-së në një ambient krize ekonomike në Kosovë dhe rajon, PTK-ja ka arritë të mbaj të ardhurat në nivel shumë të lartë (145 EUR) dhe të mbroj titullin e kampionit të fitimpruesit më effikasë në Kosove me një fitim nga rreth 50Mio. EUR. Me këtë fitim PTK-ja arrijnë një operating marging nga rreth 34%.

PTK-ja është njëra ndër kompanitë më të sukseshme dhe fitimpruese në rajon dhe ndër më të sukseshmet firma të branchës së telekomit në botë. Si shembull krahasojme "Deutsche Telekom" dhe "Vodafone". Deutsche Telekom arrijnë një operating margin nga 9,3%, kurse Vodafone, njëra ndër kompanite më të mira të botës, përfiton vetëm me 20% në të ardhurat totale. PTK-ja është një "success story" në Kosovën e pasë-luftes, edhe pse ka korruption, keqmanagement, vjedhje dhe keqperdorim.

Shiko dhe këtëRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ Qeveria e Kosoves eshte aksionari i vetem dhe me i madh i PTK-se

Lidhje të jashtmeRedakto