Qeveria e Kosovës ushtron pushtetin ekzekutiv në pajtim me Kushtetutën dhe me ligjin. Qeverinë e Kosovës e përbëjnë Kryeministri, zëvendëskryeministrat dhe ministrat. Qeveria udhëhiqet nga Kryeministri/ja, ai ose ajo zgjidhet nga Kuvendi i Kosovës. Qeveria zbaton ligjet dhe aktet e tjera të miratuara nga Kuvendi i Kosovës dhe ushtron veprimtari tjera brenda përgjegjësive të përcaktuara me këtë Kushtetutë dhe me ligj.

Qeveria e Republikës së Kosovës
[Government of Kosovo]
Emblem of government Kosovo
Përmbledhje
Themeluar 17 Shkurt 2008
Lideri Hashim Thaçi
Organi kryesor Parlamenti
Përgjegjës tek Parlamenti i Republikës së Kosovës
Pushteti ligjvënës Parlamenti i Kosovës
Pushteti ekzekutiv Presidenti dhe Qeveria e Kosovës
Kryeministri Avdullah Hoti (LDK)
Zëvendëskryeministër Besnik Tahiri (AAK)
Zëvendëskryeministër2 Driton Selmanaj (LDK)
Zëvendëskryeministër3 Albulena Balaj-Halimaj (NISMA) dhe Zevendëskryeminister4 Goran Rakiq (LS)
Adresa

Ndërtesa e Qeverisë, Sheshi “Nëna Terezë” 10000 Prishtinë

Republika e Kosovës
Website https://www.rks-gov.net

Qeveria merr vendime në pajtim me këtë Kushtetutë dhe me ligje, propozon projektligje dhe amendamentimin e ligjeve ekzistuese e akteve të tjera, si dhe mund të japë mendimin rreth projektligjeve të cilat nuk janë të propozuara nga ajo. Qeveria, për punën e vet, i përgjigjet Kuvendit të Kosovës. Kryeministri, zëvendëskryeministrat dhe ministrat mbajnë bashkëpërgjegjësinë për vendimet që merr Qeveria, dhe përgjegjësinë individuale për vendimet që marrin në fushat e përgjegjësive të tyre.

Ministrat nominohen nga kryeministri dhe pastaj votohen nga kuvendi. Avdullah Hoti është Kryeministër aktual i Kosovës dhe udhëheqës i qeverisë. Avdullah Hoti u zgjodh më 3 qershorë 2020. Qeveria e tij përbëhet kryesisht nga shqiptarët, por gjithashtu ka ministra nga minoritetet e Kosovës, si boshnjakët, serbët dhe turqit.


Qeveria ka këto kompetenca:

 • propozon dhe zbaton politikën e brendshme dhe të jashtme të vendit;
 • mundëson zhvillimin ekonomik të vendit;
 • propozon Kuvendit projektligje dhe akte të tjera;
 • merr vendime dhe nxjerr akte juridike ose rregullore, të nevojshme për zbatimin e ligjeve;
 • propozon Buxhetin e Republikës së Kosovës;
 • udhëzon dhe mbikëqyr punën e organeve të administratës;
 • udhëzon veprimtarinë dhe zhvillimin e shërbimeve publike;
 • i propozon Presidentit të Republikës së Kosovës emërimet dhe shkarkimet për shefa të misioneve diplomatike të Kosovës;
 • propozon amendamentimin e Kushtetutës;
 • mund të referojë çështje kushtetuese në Gjykatën Kushtetuese;
 • ushtron edhe funksione të tjera ekzekutive, të cilat nuk u janë caktuar organeve të tjera qendrore ose vendore.

Përbërja e qeverisëRedakto

Kabineti i qeverisë përbëhet nga [1]

Kryeministër Avdullah Hoti

Zëvendëskryeministër i parë Besnik Tahiri, Zëvendëskryeministër i dytë [[Driton Selmanaj| Zëvendëskryeministre e tretë Albulena Balaj - Halimaj, Zëvendëskryeministër i katërt Goran Rakiq

Ministritë dhe Ministrat e Republikës së Kosovës

Ministria e Punëve të Jashtme dhe Diasporës – Meliza Haradinaj Stublla - AAK

Ministria e Drejtësisë – Selim Selimi - AAK

Ministria e Financave – Hykmete Bajrami - LDK

Ministria e Ekonomisë dhe Ambientit – Blerim Kuçi - AAK

Ministria e Shëndetësisë – Armend Zemaj - LDK

Ministria e Punës dhe Mirëqenies Sociale – Skender Reçica - Nisma Socialdemokrate

Ministria e Punëve të Brendshme – Agim Veliu - LDK

Ministria e Mbrojtjes – Anton Quni LDK

Ministria e Infrastrukturës – Arban Abrashi - LDK

Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë – Ramë Likaj - LDK

Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural – Besian Mustafa - LDK

Ministria për Kulturë, Rini dhe Sport – Vlora Dumoshi - LDK

Ministria për Kthim dhe Komunitete – Dalibor Jetviq - Lista Serbe

Ministria për Zhvillim Rajonal – Enis KervanPartia Demokratike Turke e Kosovës

Ministria e Pushtetit Lokal – Goran Rakiq - Lista Serbe

Ministria e Tregtisë dhe Industrisë – Vesel Krasniqi - Nisma Socialdemokrate.

ShënimeRedakto

Pavarësia e Republikës së Kosovës u shpall më 17 shkurt 2008, por Serbia vazhdon duke pretenduar se Kosova është pjesë e saj. Të dyja shtete filluan një delegacion Beograd-Prishtinë në vitin 2013 si pjesë e marrëveshjes së Brukselit. Deri më tani 108 shtete të OKB-së që e kanë njohur Kosovën.

Shiko edheRedakto


 
Stema e shtetit
Deklarata Kushtetuta Republika e Kosovës SHPK TMK
Gjykata Kuvendi Kryetari Qeveria Shërbimet
Deklaruar më 17 shkurt 2007
Kushtëzuar më 15 Qershor 2008
Rupublika në fuqi nga 15 qershori 2008
 1. ^ "Qeveria Hoti me 16 mininistri dokument". Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]