Shqiptarët e Kosovës, janë grupi më i madh etnik në Kosovë. Sipas regjistrimit të popullsisë të vitit 2011 në Kosovë banojnë 1,616,869 shqiptarë, ose rreth 93% e popullsisë së Kosovës.[1] Mërgues shqiptarë nga Kosova jetojnë në numër të madh në Evropën perëndimore (posaçërisht në Zvicër dhe Gjermani) dhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Shqiptarët në Kosovë
Pjetër Bogdani 1989 Albania stamp.jpg Isa Boletini, Dutch Military Mission (1914).jpg Bajramcurri foto.jpg Azem Galica and Shota Galica.jpg Azem Galica and Shota Galica.jpg
Pjetër Bogdani Isa Boletini Bajram Curri Azem Galica Shote Galica
Skeda:Atë Shtjefën Gjeçovi.jpg Saban poluza.JPG Hasan Prishtina (portrait).jpg 22.JPG Sulejman Vokshi.jpg
Shtjefën Gjeçovi Shaban Polluzha Hasan Prishtina Ymer Prizreni Sulejman Vokshi
Skeda:Sali.jaha.JPG Bislim Bajgora.png Xhafer deva.gif Rexhepmitrovica.jpg Ibrahim Rugova.jpg
Sali Jaha Bislim Bajgora Xhafer Deva Rexhep bej Mitrovica Ibrahim Rugova
Albin Kurti.jpg Agimqeku.gif Rita Ora 2012.jpg Lorik cana crop.jpg Skeda:Majlinda Kelmendi.jpg
Albin Kurti Agim Çeku Rita Ora Lorik Cana Majlinda Kelmendi
Popullsia e përgjithshme
mbi 3,000,000
Rajone me popullsi të konsiderueshme
Flamuri Turqia1,000,000 - 2,000,000
Flamuri Gjermania300,000
Flamuri Zvicra200,000
Gjuhët
Shqipja
Fetë
Islami
Krishterimi

KulturaRedakto

  Për më shumë informacione shikoni artikullin Kultura në Kosovë

Shqiptarët e Kosovës dhe të Shqipërisë janë të lidhur ngusht në aspektin kulturor. Traditat dhe zakonet ndyshojnë nga vendi në vend brenda Kosovës. Shqiptarët e Kosovës flasin dialektin gegëshqipes, ndërsa gjuha e institucioneve shtetërore, arsimit, librave dhe medias është shqipja standarde.

Arsimi është i mudësuar në të gjithë nivelet: fillor, i mesëm dhe i lartë. Universiteti i Prishtinës "Hasan Prishtina" është universiteti publik dhe më i rëndësishëm i Kosovës. Biblioteka Kombëtare e Kosovës "Pjetër Bogdani" është biblioteka kryesore dhe më e madhe në Kosovë, e vendosur në Prishtinë.

Institucionet më të rëndësishme të kulturës në Kosovë janë: Teatri Kombëtar i Kosovës, Qendra Kinematografike e Kosovës, Galeria e Arteve e Kosovës, Ansambli Kombëtar i Këngëve dhe Valleve "Shota" dhe Kosovafilmi. Ndërsa institucionet më të rëndësishme të trashëgimisë kulturore janë: Muzeu i Kosovës, Instituti Arkeologjik i Kosovës dhe Instituti për Mbrojtjen e Monumenteve.

FejaRedakto

  Për më shumë informacione shikoni artikullin Feja në Kosovë

Shumica e shqiptarëve të Kosovës janë myslimanë, kryesisht synitë. Një pakicë e shqiptarëve janë katolikë të ritit romak.

Kosovarë të famshëmRedakto

 
Azem dhe Shote Galica

Para 1950Redakto

Të tanishëmRedakto

Shiko dheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto

  1. ^ Popullsia sipas gjinisë etnicitetit dhe vendbanimit Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine – ask.rks-gov.net