Një program kompjuterik i lirë (i quajtur edhe program Me kodë të Hapur, ang. Open Source) është një program kompjuterik me një licencë që i lejon të gjithëve lirshëm ta përdorin, studiojnë, modifikojnë, apo ta rishpërndajnë; për karakteristikat e tij, i kundërvihet programi i licencuar.

Gnu: simboli i software-it të lirë.

Karakteristika Redakto

Fjala i lirë, nuk do të thotë që mund të përdoret programi kompjuterik i lirë në mënyrë të paligjshme: një program kompjuterik i lirë është, sidoqoftë, i nënshkruar një licencë përdorimi, ndryshe nga ai Public Domain (domen publik).

Emërimi Redakto

Emri u përdor për herë të parë nga Richard Stallman dhe Free Software Foundation (sq. Themelimi i Programit kompjuterik të Lirë)[1] në fillimet e viteve 1980.

FSF-ja rakomandon përdorimin e "free software" (program kompjuterik i lirë) sesa "open source software" (porgram kompjuterik me kodë të hapur) sepse ky term i referohet për gjëra teknike dhe nuk jep idenë e lirisë siç duhet. [2]

  1. ^ Comar, C.; Gasperoni, F.; Dewar, R. "Përfitimet dhe keqkuptimet e Free Software në Industrin Hapsinore Evropiane". Marrë më 2007-04-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
  2. ^ "Why "Open Source" misses the point of Free Software". Filozofia e kodit të hapur, me vlerat e saj të pastër, pengon kuptimin e ideave të thella të programit kompjuterik të lirë; sjell disa persona në komunitetin tonë, por nuk i mëson ti mbrojë ato. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime Redakto