Një programer, programues, programues kompjuteri ose kodues është dikush që shkruan programe kompjuterike. Termi programer kompjuterik mund tju referoj tek një fushë e specializuar e programimit komjuterik ose te një fushë e përgjithshme në të cilën shkruhet kod për më shumë lloje të softuerëve. Ai i cili praktikon ose pretendon një njohuri formale mbi programimin mund të njihet si një analist i programimit. Gjuhët kryesore të programimit kompjuterik jan (C, C++, Java, Lisp, Python etj) është shpesh një parashtesë për tituj më lart, dhe ata që punojnë në një fushën e webit shpesh parashtesa titujve të tyre definohet me web (web-programer).

Studentët programues në Technische HochschuleAachen, Gjermani në vitin 1970
Ada Lovelace konsiderohet si programuesja e parë kompjuterike.[1]

Natyra e punës

Redakto

Programuesit e kompjuterit shkruajnë, testojnë, shasin (debug) dhe mirëmbajnë instruksionet e detajuara të quajtura programe kompjuterike, që duhet të ndiqen nga kompjuterat për të performuar funksionet e tyre. Programuesit duhet edhe të ideojnë, dizenjojnë dhe testojnë strukturat logjike për zgjidhjen e problemeve me anën e kompjuterit. Shumë risi teknike në programim, ndër to teknologji të përparuara të llogaritjes dhe gjuhë programimi e vegla të reja të sofistikuara- kanë ripërkufizuar rolin e një programuesi dhe janë përgjegjëse për shumicën e punës së programimit që zhvillohet sot.

Shih edhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ Fuegi, J.; Francis, J. (2003). Lovelace & Babbage and the creation of the 1843 "notes". Vëll. 25. fq. 18–26. doi:10.1109/MAHC.2003.1253887. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |journal= është injoruar (Ndihmë!)

Leximi të mëtejshëm

Redakto
  • Weinberg, Gerald M., The Psychology of Computer Programming, New York: Van Nostrand Reinhold, 1971
  • An experiential study of the nature of programming work: Lucas, Rob. "Dreaming in Code" New Left Review 62, March–April 2010, pp. 125–132.

Lidhje të jashtme

Redakto