Projekti GNU (ose anglisht GNU Project) është një projekt për programe kompjuterike të lirë dhe bashkëpunimin masivë, i shpallur në 27 shtator 1984. Ai filloi sistemin operativ GNU, zhvillimi i të cilit filloi në janar të 1984. Synimi i themelimit të projektit ishte, nga fjalët e shpalljes, të zhvillonte "një trup të mjaftueshëm programesh kompjuterike të lirë [...] që të hecej para pa çdo program që nuk ishte falas."[1]

Në mënyrë që kjo të ndodhte, Projeki GNU filloi të punonte në një sistem operativë të quajtur GNU. GNU është një shkurtim ripërsëritës që do të thotë "GNU's Not Unix" (shqip: GNU Nuk është Unix). Synimi për të bërë një sistem operativ të lirë u arrit në vitin 1992 kur e çara e fundit në sistemin GNU, një kernel, u mbush nga një kernel të tipit Unix i quajtur "Linux" u lëshua si program i lirë nga një palë e tretë.

Puna e tanishme e Projektit GNU përmban zhvillimin e programeve, krijim i vetëdijes, dhe fushatat politike.

Referime

Redakto
  1. ^ "The GNU Manifesto". Free Software Foundation. 2007-07-21. Marrë më 2007-11-10. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Shiko edhe

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto