Qendra Evropiane për të Drejtat e Romëve

Qendra Evropiane për të Drejtat e Romëve ( ERRC ) është organizatë ndërkombëtare e drejtuar për publikun, duke përfshirë një varg aktivitetesh që synojnë të luftojnë racizmin anti-Romun dhe abuzimin me të drejtat e njerëzve rumunë . Përqasja e ERRC përfshin, në veçanti, çështjet gjyqësore strategjike, avokimin ndërkombëtar, hulumtimin dhe zhvillimin e politikave, prodhimin e lajmeve të fokusuara në të drejtat e njeriut dhe trajnimin e aktivistëve romë. ERRC është anëtar i Federatës Ndërkombëtare të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut dhe ka status konsultativ me Këshillin e Evropës, [1] si dhe me Këshillin Ekonomik dhe SocialKombeve të Bashkuara . Organizata u krijua në 1996 në Budapest, Hungari dhe tani është e vendosur në Bruksel, Belgjikë .

ERRC prodhoi raportin "Romët në një Bashkim Evropian të Zgjeruar", i cili është një nga dokumentet më me ndikim të politikave për Romët, botuar nga Drejtoria e Përgjithshme e Punësimit dhe Çështjeve Sociale të Komisionit Evropian . ERRC ka ndikuar në zgjerimin e Bashkimit Evropian duke u bërë presion vendeve kandidate që të respektojnë kriteret e Kopenhagës dhe duke siguruar që situata rome të jetë një çështje prioritare. ERRC shpesh u raporton Komiteteve të KB siç është Komiteti për Eliminimin e Diskriminimit Racor (CERD) [2] [3] [4] [5] [6] ose Komitetit për Eliminimin e Diskriminimit ndaj Grave (CEDAW) [7] lidhje me situatën e romëve. ERRC e ka ndriçuar çështjen e Romëve për publikun dhe ndihmon në zhvillimin e politikave, megjithatë një nga funksionet e tij më të rëndësishme është edukimi i aktivistëve Romë për ato kurse veprimi që ata kanë hapur dhe mund të marrin. ERRC po trajnon gjithashtu aktivistë për të drejtat e romëve për të ushtruar të drejtat e tyre si një mjet për të luftuar kundër diskriminimit .

ERRC ka fituar çështje kundër Francës, Greqisë, Italisë dhe (dy herë) Bullgarisë përpara Komitetit Evropian të të Drejtave Sociale; [8] përveç kësaj, avokatët e ERRC kanë përfaqësuar ankuesit në çështje të shumta para Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut, duke përfshirë DH dhe të tjerët kundër Republikës Çeke dhe Oršuš dhe të tjerët v. Kroacia .

Që nga fillimi i tij, ERRC ka marrë mbi 1000 çështje në lidhje me të Drejtat e Romëve, dhe aktualisht ka mbi 100 në pritje, në gjykatat kombëtare dhe ndërkombëtare.

Në vitin 2016 ERRC u bë një organizatë me shumicë rome, dhe në vitin 2018 filloi seksionin e saj vullnetar ERRC Mbrojtësit e të Drejtave të Romëve .

ERRC është përfituesi i shumë çmimeve për të drejtat e njeriut përfshirë çmimin Max van Der Stoel 2007, Çmimin Gruber 2009 për Drejtësi, [9] Çmimin e Drejtave të Njeriut në Stokholm 2012 dhe Çmimin Raoul Wallenberg 2018. [10]

ReferencatRedakto

  1. ^ "Archived copy" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali origjinali më 2011-05-09. Marrë më 2010-05-03.Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (link)
  2. ^ "BHC and ERRC Written comments on Bulgaria for CERD" (PDF) (në anglisht).
  3. ^ "ERRC and CRI Written comments on Montenegro for CERD" (PDF) (në anglisht).
  4. ^ "ERRC and ERA Written comments on Turkey for CERD" (PDF) (në anglisht).
  5. ^ "ERRC and COHRE Written comments on Italy for CERD" (PDF) (në anglisht).
  6. ^ "ERRC and VC Written comments on Czech Republic for CERD" (PDF) (në anglisht).
  7. ^ "ERRC and "Chiricli" Written comments on Ukraine for CEDAW" (PDF) (në anglisht).
  8. ^ "The European Social Charter". European Social Charter (në anglisht).
  9. ^ "The Gruber Foundation Homepage - The Gruber Foundation". www.gruberprizes.org (në anglisht).
  10. ^ "Our Story". European Roma Rights Centre (në anglisht).