Një qeveri e përkohshme, e quajtur gjithashtu një qeveri e përkohshme, një qeveri emergjente, një qeveri kalimtare ose udhëheqje e përkohshme, [1] është një qeveri e përkohshme e formuar për të menaxhuar një periudhë tranzicioni, shpesh pas kolapsit të shtetit . Qeveritë e përkohshme përgjithësisht emërohen dhe lindin shpesh, ose gjatë ose pas luftërave civile ose të huaja, ose gjatë periudhave të vështira si gjatë pushtimit, krizës ekonomike ose infiltrimit të gjerë të diversantëve dhe kundër-revolucionarëve, si gjatë Revolucionit Francez .

Qeveritë e përkohshme ruajnë pushtetin derisa një qeveri e re të mund të emërohet nga një proces i rregullt politik, i cili në përgjithësi është një zgjedhje . [2] Ato mund të përfshihen në përcaktimin e strukturës ligjore të regjimeve të mëvonshme, udhëzimeve në lidhje me të drejtat e njeriut dhe liritë politike, strukturën e ekonomisë, institucionet qeveritare dhe përafrimin ndërkombëtar. [3] Qeveritë e përkohshme ndryshojnë nga qeveritë e kujdestare, të cilat janë përgjegjëse për qeverisjen brenda një sistemi të vendosur parlamentar dhe shërbejnë si mbajtëse të vendeve pas një mocioni mosbesimi ose pas shpërbërjes së koalicionit qeverisës. [3]

Sipas mendimit të Yossi Shain dhe Juan J. Linz, qeveritë e përkohshme mund të klasifikohen në katër grupe: [4]

  1. Qeveritë e përkohshme revolucionare (kur regjimi i mëparshëm rrëzohet dhe pushteti i takon njerëzve që e kanë rrëzuar).
  2. Qeveritë e përkohshme për ndarjen e pushtetit (kur pushteti ndahet ndërmjet regjimit të mëparshëm dhe atyre që përpiqen ta ndryshojnë atë).
  3. Qeveritë e përkohshme ekzistuese (kur pushteti gjatë periudhës së tranzicionit i përket regjimit të mëparshëm).
  4. Qeveritë e përkohshme ndërkombëtare (kur pushteti gjatë periudhës së tranzicionit i takon bashkësisë ndërkombëtare).

Krijimi i qeverive të përkohshme është shpesh i lidhur me zbatimin e drejtësisë tranzicionale. [5] Vendimet në lidhje me drejtësinë tranzicionale mund të përcaktojnë se kush lejohet të marrë pjesë në një qeveri të përkohshme.

Qeveritë e hershme të përkohshme u krijuan për t'u përgatitur për rikthimin e sundimit mbretëror. Asambletë e mbledhura në mënyrë të parregullt gjatë Revolucionit Anglez, si Irlanda Konfederate (1641–49), u përshkruan si "të përkohshme". Kongresi Kontinental, një konventë e delegatëve nga 13 kolonitë britanike në bregun lindor të Amerikës së Veriut u bë qeveria e përkohshme e Shteteve të Bashkuara në 1776, gjatë Luftës Revolucionare Amerikane . Qeveria hoqi statusin e saj të përkohshëm në 1781, pas ratifikimit të Neneve të Konfederatës dhe vazhdoi të ekzistojë si Kongresi i Konfederatës derisa u zëvendësua nga Kongresi i Shteteve të Bashkuara në 1789.

Praktika e përdorimit të "qeverisë së përkohshme" si pjesë e një emri zyrtar mund të gjurmohet në qeverinë e Talleyrand në Francë në 1814. Në vitin 1843, pionierët amerikanështetin e Oregonit, në rajonin veriperëndimor të Paqësorit të Amerikës së Veriut krijuan Qeverinë e Përkohshme të Oregonit —pasi qeveria federale e SHBA nuk e kishte shtrirë ende juridiksionin e saj mbi rajonin—e cila ekzistonte deri në mars 1849. Qeveritë e shumta të përkohshme gjatë Revolucioneve të 1848 i dhanë fjalës kuptimin e saj modern: Një qeveri liberale e krijuar për t'u përgatitur për zgjedhje.

Referime

Redakto
  1. ^ "Google Ngram Viewer" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2019-06-08. Marrë më 2019-03-08.
  2. ^ "caretaker government". Credo Reference (në anglisht). Dictionary of politics and government. Arkivuar nga origjinali më 1 qershor 2022. Marrë më 18 dhjetor 2015.
  3. ^ a b Shain(1) Linz(2), Yossi(1) Linz(2) (janar 1992). "The Role of Interim Governments". Journal of Democracy (në anglisht). 3: 73–79. doi:10.1353/jod.1992.0012.{{cite journal}}: Mirëmbajtja CS1: Emra shifrorë: lista e autorëve (lidhja)
  4. ^ Yossi Shain, Juan J. Linz, "Between States: Interim Governments in Democratic Transitions", 1995, ISBN 9780521484985 , p. 5
  5. ^ McAuliffe, Padraig (1 shtator 2010). "Transitional Justice and the Rule of Law". Hague Journal of the Rule of Law (në anglisht). doi:10.1017/S1876404510200015.