Qose Mihali (tr. Köse Mihal; shek. XIII - 1340)[1] ishte shoqëruesi më besnik i Osman Gaziut në ngritjen e tij në pushtet, si emir dhe themelues i Perandorisë Osmane.[2]

Ai është konsideruar si fisniku i parë i madh bizantin që u konvertua në Islam [3] për tu shërbyer osmanëve. Njihej edhe si Gazi Mihali[4] ose Abdullah Mihal Gazi.[5] Njëri ndër pasardhësit e Qose Mihailit konsiderohet edhe Gazi Ali Beu Mihallogllu.

Shih edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Joseph Hammer Purgstall:History of the Ottoman Empire. Erster Band, Pest (1827). fq. 48
  2. ^ The Last Great Muslim Empires, by H. J. Kissling, Bertold Spuler, F. R. C. Bagley. fq. 3.
  3. ^ American studies in altaic linguistics By Denis Sinor. fq. 5.
  4. ^ Kose Mihal (Ghazi Mihal)!
  5. ^ "Osmanlı Araştırmaları - KÖSE MİHAL'İN MEZARI VE HARMANKAYA<!" (në turqisht). Arkivuar nga origjinali më 24 qershor 2016. Marrë më 10 korrik 2016.