Qyteti i Ndaluar (Kinezisht: 故宫; pinyin: Gùgōng) është një kompleks pallatesh në Pekinin qendror, Kinë. Ajo strehon Muzeun e Pallatit, dhe ishte ish-pallati perandorak kinez dhe rezidenca shtetërore e Perandorit të Kinës nga dinastia Ming (që nga Perandori Yongle) deri në fund të dinastisë Qing, midis viteve 1420 dhe 1924. Qyteti i Ndaluar shërbeu si shtëpia e perandorëve kinezë dhe familjet e tyre dhe ishte qendra ceremoniale dhe politike e qeverisë kineze për gati 500 vjet.

Porta e Fuqisë Hyjnore, porta veriore. Tableta e poshtme lexon "Muzeu i Pallatit" (故宫 博物院)

E ndërtuar nga viti 1406 deri në 1420, kompleksi përbëhet nga 980 ndërtesa[1] dhe mbulon 72 hektarë.[2][3] Pallati ilustron arkitekturën tradicionale palatale kineze[4] dhe ka ndikuar në zhvillimet kulturore dhe arkitekturore në Azinë Lindore dhe gjetkë. Qyteti i Ndaluar u shpall një vend i trashëgimisë botërore në vitin 1987,[4] dhe është renditur nga UNESCO si koleksioni më i madh i strukturave të lashta të ruajtura prej druri në botë.

Që nga viti 1925, Qyteti i Ndaluar ka qenë nën ngarkimin e Muzeut të Pallatit, koleksioni i gjerë i veprave të artit dhe artifakteve të të cilit u ndërtuan në koleksionet perandorake të dinastive Ming dhe Qing. Një pjesë e koleksionit të ish-muzeut tani është në Muzeun Kombëtar të PallatitTaipei. Të dy muzetë zbresin nga i njëjti institucion, por u ndanë pas Luftës Civile Kineze. Që nga viti 2012, Qyteti i Ndaluar ka parë mesatarisht 14 milion vizitorë në vit, dhe ka marrë më shumë se 19 milion vizitorë në vitin 2019.[5]

Historia

Redakto
 
Pamje ajrore e Qytetit të Ndaluar (1900-1901).
 
Qyteti i Ndaluar siç përshkruhet në një pikturë të dinastisë Ming

Kur djali i Perandorit Hongwu Zhu Di u bë Perandori Yongle, ai e zhvendosi kryeqytetin nga Nanjing në Pekin, dhe ndërtimet filluan më 1406 mbi atë që do të bëhej Qyteti i Ndaluar.[6]

Ndërtimi zgjati 14 vjet dhe kërkuan më shumë se një milion punëtorë.[7] Materiali i përdorur përfshin shkrime të tëra prej druri të çmuar të Phoebe zhennan (Kinezisht: 楠木; pinyin: nánmù) që gjenden në xhunglat e Kinës jug-perëndimore, dhe blloqe të mëdha mermeri nga guroret pranë Pekinit.[8] Dyshemetë e sallave kryesore ishin të shtruara me "tulla të arta" (kineze: 金磚; pinyin: jīnzhuān), tulla të pjekura posaçërisht nga Suzhou.[7]

Nga viti 1420 deri në vitin 1644, Qyteti i Ndaluar ishte selia e dinastisë Ming. Në prill të vitit 1644, u kap nga forcat kryengritëse të udhëhequra nga Li Zicheng, i cili e shpalli veten perandor të dinastisë Shun.[9] Ai shpejt iku para ushtrive të kombinuara të ish gjeneralit Ming Wu Sangui dhe forcave Manchu, duke u vënë zjarr pjesëve të Qytetit të Ndaluar në proces.[10]

Deri në tetor, Manchus kishin arritur epërsinë në Kinën veriore, dhe u mbajt një ceremoni në Qytetin e Ndaluar për të shpallur Perandorin e ri Shunzhi si sundimtar të gjithë Kinës nën dinastinë Qing.[11] Sundimtarët Qing ndryshuan emrat në disa prej ndërtesave kryesore, për të theksuar "Harmoninë" dhe jo "Supremacinë",[12] i bënë pllakat e emrave dygjuhësh (kinezisht dhe manchu),[13] dhe futën elementët shamanistë në pallat.[14]

Në vitin 1860, gjatë Luftës së Dytë të Opiumit, forcat anglo-franceze morën nën kontroll Qytetin e Ndaluar dhe e okupuan atë deri në fund të luftës.[15] Në vitin 1900 Perandoresha Dowager Cixi u largua nga Qyteti i Ndaluar gjatë Rebelimit të Boksierit, duke e lënë atë të pushtuar nga forcat e fuqive të traktatit deri në vitin e ardhshëm.[15]

Pasi ishte shtëpia e 24 perandorëve - 14 e dinastisë Ming dhe 10 e dinastisë Qing - Qyteti i Ndaluar pushoi së qeni qendra politike e Kinës në vitin 1912 me rrëmbimin e Puyi, Perandorit të fundit të Kinës. Sipas një marrëveshje me qeverinë e re të Republikës së Kinës, Puyi mbeti në Gjykatën e Brendshme, ndërsa Gjykata e Jashtme iu dha përdorimit publik,[16] derisa u dëbua pas një grusht shteti në vitin 1924.[17] Muzeu i Pallateve u themelua më pas në Qytetin e Ndaluar në vitin 1925.[18] Më 1933, pushtimi japonez i Kinës detyroi evakuimin e thesareve kombëtare në Qytetin e Ndaluar. Një pjesë e koleksionit u kthye në fund të Luftës së Dytë Botërore, por pjesa tjetër u evakuua në Tajvan në vitin 1948 nën urdhërat e Chiang Kai-shek, Kuomintang i të cilit ishte duke humbur Luftën Civile Kineze. Ky koleksion relativisht i vogël por me cilësi të lartë u mbajt në ruajtje deri në vitin 1965, kur përsëri u bë publik, si thelbi i Muzeut Kombëtar të PallatitTaipei.[19]

Pas themelimit të Republikës Popullore të Kinës më 1949, disa dëme i janë bërë Qytetit të Ndaluar pasi vendi ishte përfshirë në zell revolucionar.[20] Sidoqoftë, gjatë Revolucionit Kulturor, shkatërrimi i mëtejshëm u parandalua kur Kryeministri Zhou Enlai dërgoi një batalion ushtrie për të ruajtur qytetin.[21]

Qyteti i ndaluar u shpall një vend i trashëgimisë botërore më 1987 nga UNESCO si "Pallati perandorak i dinastive Ming dhe Qing",[22] për shkak të vendit të tij të rëndësishëm në zhvillimin e arkitekturës dhe kulturës kineze. Aktualisht administrohet nga Muzeu i Pallatit, i cili po kryen një projekt gjashtëmbëdhjetë vjeçar të restaurimit për të riparuar dhe rivendosur të gjitha ndërtesat në Qytetin e Ndaluar në gjendjen e tyre para vitit 1912[23].

Struktura

Redakto
 
Qyteti i Ndaluar shikuar nga Kodra Jingshan

Qyteti i Ndaluar është një drejtkëndësh, me madhësi 961 metra nga veriu në jug dhe 753 metra nga lindja në perëndim. Ai përbëhet nga 980 ndërtesa të mbijetuara me 8,886 gjire dhoma.[24][25] Një mit i zakonshëm shprehet se ka 9,999 dhoma përfshirë paradhomat,[26] bazuar në traditën gojore, dhe nuk mbështetet nga provat e sondazhit. Qyteti i Ndaluar u krijua të jetë qendra e qytetit antik, me mure të Pekinit. Ajo është e mbyllur në një zonë më të madhe me mure të quajtur Qyteti Perandorak. Qyteti Perandorak, nga ana tjetër, mbyllet nga Qyteti i Brendshëm; në jug të saj shtrihet Qyteti i Jashtëm.

Qyteti i Ndaluar mbetet i rëndësishëm në skemën qytetare të Pekinit. Aksi qendror veri-jug mbetet boshti qendror i Pekinit. Ky aks shtrihet në jug përmes portës TiananmenSheshin Tiananmen, qendrën ceremoniale të Republikës Popullore të Kinës dhe më tej në Yongdingmen. Në veri, ajo shtrihet përmes Kodrës Jingshan deri në Kullën e Daulles dhe Ziles.[27] Ky aks nuk përputhet saktësisht në veri-jug, por është i përkulur nga pak më shumë se dy gradë. Studiuesit tani besojnë se boshti ishte krijuar në dinastinë Yuan për t’u përafruar me Xanadu, kryeqyteti tjetër i perandorisë së tyre.

Referime

Redakto
 1. ^ "故宫到底有多少间房" (në kinezishte e thjeshtuar). Singtao Net. 27 shtator 2006. Arkivuar nga origjinali më 18 korrik 2007. Marrë më 2007-07-05.
 2. ^ Lu, Yongxiang (2014). A History of Chinese Science and Technology, Volume 3 (në anglisht). New York: Springer. ISBN 3-662-44163-2.
 3. ^ "Advisory Body Evaluation (1987)" (PDF) (në anglisht). UNESCO. Marrë më 2016-02-25.
 4. ^ a b "UNESCO World Heritage List: Imperial Palaces of the Ming and Qing Dynasties in Beijing and Shenyang" (në anglisht). UNESCO. Marrë më 2007-05-04.
 5. ^ "1900万!故宫年客流量创新高-新华网". www.xinhuanet.com (në kinezisht). Marrë më 2020-01-21.
 6. ^ p. 18, Yu, Zhuoyun (1984). Palaces of the Forbidden City (në anglisht). New York: Viking. ISBN 0-670-53721-7.
 7. ^ a b p. 15, Yang, Xiagui (2003). The Invisible Palace (në anglisht). Li, Shaobai (photography); Chen, Huang (translation). Beijing: Foreign Language Press. ISBN 7-119-03432-4.
 8. ^ China Central Television, The Palace Museum (2005). Gugong: "I. Building the Forbidden City" (Dokumentar) (në kinezisht). Kinë: CCTV.
 9. ^ p. 69, Yang (2003)
 10. ^ p. 3734, Wu, Han (1980). 朝鲜李朝实录中的中国史料 (Chinese historical material in the Annals of the Joseon Yi dynasty) (në kinezisht). Beijing: Zhonghua Book Company. CN / D829.312.
 11. ^ Guo, Muoruo (1944-03-20). "甲申三百年祭 (Commemorating 300th anniversary of the Jia-Sheng Year)". New China Daily (në kinezisht).
 12. ^ China Central Television, The Palace Museum (2005). Gugong: "II. Ridgeline of a Prosperous Age" (Dokumentar) (në kinezisht). Kinë: CCTV.
 13. ^ "故宫外朝宫殿为何无满文? (Why is there no Manchu on the halls of the Outer Court?)". People Net (në kinezisht). 16 qershor 2006. Arkivuar nga origjinali më 1 dhjetor 2008. Marrë më 2007-07-12.
 14. ^ Zhou Suqin. "坤宁宫 (Palace of Earthly Tranquility)" (në kinezisht). The Palace Museum. Arkivuar nga origjinali më 29 shtator 2007. Marrë më 28 qershor 2020.
 15. ^ a b China Central Television, The Palace Museum (2005). Gugong: "XI. Flight of the National Treasures" (Dokumentar) (në kinezisht). Kinë: CCTV.
 16. ^ p. 137, Yang (2003)
 17. ^ Yan, Chongnian (2004). "国民—战犯—公民 (National – War criminal – Citizen)". 正说清朝十二帝 (True Stories of the Twelve Qing Emperors) (në kinezisht). Beijing: Zhonghua Book Company. ISBN 7-101-04445-X.
 18. ^ Cao Kun (2005-10-06). "故宫X档案: 开院门票 掏五毛钱可劲逛 (Forbidden City X-Files: Opening admission 50 cents)". Beijing Legal Evening (në kinezisht). People Net. Arkivuar nga origjinali më 1 dhjetor 2008. Marrë më 2007-07-25.
 19. ^ "三大院长南京说文物 (Three museum directors talk artefacts in Nanjing)". Jiangnan Times (në kinezisht). People Net. 19 tetor 2003. Arkivuar nga origjinali më 1 dhjetor 2008. Marrë më 5 korrik 2007.
 20. ^ Chen, Jie (2006-02-04). "故宫曾有多种可怕改造方案 (Several horrifying reconstruction proposals had been made for the Forbidden City)". Yangcheng Evening News (në kinezisht). Eastday. Arkivuar nga origjinali më 27 maj 2019. Marrë më 2007-05-01.
 21. ^ Xie, Yinming; Qu, Wanlin (2006-11-07). ""文化大革命"中谁保护了故宫 (Who protected the Forbidden City in the Cultural Revolution?)". CPC Documents (në kinezisht). People Net. Arkivuar nga origjinali më 2 prill 2019. Marrë më 2007-07-25.
 22. ^ Qyteti i Ndaluar u rradhit si "Pallati perandorak i dinastive Ming dhe Qing" (Official Document). Në vitin 2004, Pallati MukdenShenyang u shtua si një send shtesë për pronën, e cila më pas u bë e njohur si "Pallatet Perandorake të Dinastive Ming dhe Qing në Pekin dhe Shenyang": "UNESCO World Heritage List: Imperial Palaces of the Ming and Qing Dynasties in Beijing and Shenyang" (në anglisht). Marrë më 2007-05-04.
 23. ^ Palace Museum. "Forbidden City restoration project website" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 21 prill 2007. Marrë më 28 qershor 2020.
 24. ^ "Amazing Facts About the Forbidden City" (në anglisht). Oakland Muzeu i Kalifornisë. Arkivuar nga origjinali më 14 qershor 2012. Marrë më 28 qershor 2020.
 25. ^ Ndërsa ndërtesat më të mëdha në arkitekturën tradicionale kineze ndahen lehtësisht dhe rregullisht në konfigurime të ndryshme, numri i dhomave në Qytetin e Ndaluar llogaritet tradicionalisht në aspektin e "gjireve" të dhomave, me secilin gjirin të jetë hapësira e përcaktuar nga katër shtylla strukturore.
 26. ^ Glueck, Grace (2001-08-31). "ART REVIEW; They Had Expensive Tastes". The New York Times (në anglisht).
 27. ^ "北京确立城市发展脉络 重塑7.8公里中轴线 (Beijing to establish civic development network; Recreating 7.8 km central axis)" (në kinezisht). People Net. 2006-05-30. Arkivuar nga origjinali më 19 tetor 2020. Marrë më 2007-07-05.