Raduhoc (serbisht: Радуховце/Raduhovce) është fshat në komunën e Tutinit, Serbi.

Borovshticë
Fshat

Demografia Redakto

Sipas regjistrimit të popullsisë në vitit 2002, ka pasur 402 banorë (sipas regjistrimit të vitit 1991, ka pasur 470 banorë). Në fshatin Raduhovc jetojnë 264 banorë të moshëa madhore, dhe mosha mesatare është 31.2 vjet (31.1 për meshkujt dhe 31.4 për femrat). Fshati ka 80 ekonomi familjare, dhe numri mesatar i anëtarëve për ekonomi shtëpiake është 5.03. Ky vendbanim krejtësisht është i banuar nga boshnjakët[1] të cilët janë me prejardhje shqiptare dhe se të gjithë në familje e flasin gjuhën shqipe. (sipas regjistrimit të vitit 2002), dhe në tre regjistrimet e fundit, ka pasur një rënie në numrin e popullsisë.

Statistikat Redakto

Ndryshimi i popullsisë gjat shek XIX

viti nr. i popullsisë Grafiku
1948
1953 436
1961 491
1971 463
1981 497
1991 470
2002 538

Burimet Redakto

  1. ^ Andrea Pieroni, Maria Elena Giusti, & Cassandra L. Quave (2011). "Cross-cultural ethnobiology in the Western Balkans: medical ethnobotany and ethnozoology among Albanians and Serbs in the Pešter Plateau, Sandžak, South-Western Serbia." Human Ecology. 39.(3): 335. "The current population of the Albanian villages is partly “bosniakicised”, since in the last two generations a number of Albanian males began to intermarry with (Muslim) Bosniak women of Pešter. This is one of the reasons why locals in Ugao were declared to be “Bosniaks” in the last census of 2002, or, in Boroštica, to be simply “Muslims”, and in both cases abandoning the previous ethnic label of “Albanians”, which these villages used in the census conducted during “Yugoslavian” times. A number of our informants confirmed that the self-attribution “Albanian” was purposely abandoned in order to avoid problems following the Yugoslav Wars and associated violent incursions of Serbian para-military forces in the area. The oldest generation of the villagers however are still fluent in a dialect of Ghegh Albanian, which appears to have been neglected by European linguists thus far. Additionally, the presence of an Albanian minority in this area has never been brought to the attention of international stakeholders by either the former Yugoslav or the current Serbian authorities."

Lidhje të jashtme Redakto