Rajoni i Kryeqytetit të Brukselit (Frëngjisht: Région de Bruxelles-Capitale, Holandisht: Brussels Hoofdstedelijk Gewest) është një rajon i Belgjikës që përfshin 19 komuna, përfshirë Qytetin e Brukselit, i cili është kryeqyteti i Belgjikës. Rajoni i Brukselit ndodhet në pjesën qendrore të vendit dhe është pjesë e Komunitetit Francez të Belgjikës dhe Komunitetit Flamand, por është i ndarë nga Rajoni Flamand (brenda të cilit formon një enklavë) dhe Rajoni i Valonisë. Brukseli është rajoni më i dendur i populluar dhe më i pasur në Belgjikë për sa i përket PBB-së për frymë. Ajo mbulon 162 km2, një zonë relativisht e vogël në krahasim me dy rajonet e tjera, dhe ka një popullsi prej mbi 1.2 milion.

Rajoni i Kryeqytetit të Brukselit
Région de Bruxelles-Capitale (Frëngjisht)
Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Holandisht)
Rajon
Kolazh me pamje nga Rajoni i Brukselit
Kolazh me pamje nga Rajoni i Brukselit
Flamuri i Rajoni i Kryeqytetit të Brukselit
Nofkat: 
Kryeqyteti i Evropës,[1]
Location of Rajoni i Kryeqytetit të Brukselit
Popullsia
 • Gjithsej1,219,970
Faqja zyrtarebe.brussels

Brukseli u rrit nga një vendbanim i vogël rural në lumin Senne për t'u bërë një qytet-rajon i rëndësishëm në Evropë. Që nga përfundimi i Luftës së Dytë Botërore, ajo ka qenë një qendër kryesore për politikën ndërkombëtare dhe shtëpi për organizata të shumta ndërkombëtare, politikanë, diplomatë dhe nëpunës civilë. Brukseli është kryeqyteti de facto i Bashkimit Evropian, pasi ai pret një numër institucionesh kryesore të BE-së, përfshirë degët e tij administrative-legjislative, ekzekutive-politike dhe legjislative (megjithëse dega gjyqësore është e vendosur në Luksemburg, dhe Parlamenti Evropian mblidhet për një pakicë e vitit në Strasburg). Emri i tij ndonjëherë përdoret metonimikisht për të përshkruar BE -në dhe institucionet e saj. Sekretariati i Beneluksit dhe selitë e NATO-s ndodhen gjithashtu në Bruksel. Si kryeqyteti ekonomik i Belgjikës dhe një nga qendrat kryesore financiare të Evropës Perëndimore me Euronext Bruksel, ai klasifikohet si një qytet global Alpha. Brukseli është një qendër për trafikun hekurudhor, rrugor dhe ajror, ndonjëherë duke fituar emrin më të madh "Kryqëzimi i Evropës". Metroja e Brukselit është sistemi i vetëm i tranzitit të shpejtë në Belgjikë. Për më tepër, të dy aeroportet dhe stacionet hekurudhore janë më të mëdhatë dhe më të ngarkuarit në vend.

Rajoni i Kryeqytetit të Brukselit është zyrtarisht dygjuhësh në frëngjisht dhe holandisht, edhe pse frëngjishtja tani është lingua franca me mbi 90% të banorëve që mund ta flasin atë. Brukseli po bëhet gjithnjë e më shumë shumëgjuhësh. Anglishtja flitet si gjuhë e dytë nga gati një e treta e popullsisë dhe shumë emigrantë dhe emigrantë flasin edhe gjuhë të tjera.

Brukseli është i njohur për kuzhinën dhe gastronominë e tij, si dhe pikat e tij historike dhe arkitektonike; disa prej tyre janë regjistruar si vende të Trashëgimisë BotëroreUNESCO-s. Atraksionet kryesore përfshijnë Grand Place, Manneken Pis, Atomium dhe institucionet kulturore si La Monnaie/De Munt dhe Muzetë e Artit dhe Historisë. Për shkak të traditës së tij të gjatë të komikeve belge, Brukseli gjithashtu përshëndetet si kryeqyteti i stripit komik.

Referime Redakto

  1. ^ "Brussels" (në anglisht). City-Data.com. Marrë më 10 janar 2008.