Një regjistrues i rrezeve diellore ose regjistrues i ndriçimimit diellor është një pajisje e cila regjistron sasinë rrezeve të diellit për një vend të caktuar. Rezultatet japin informacione për motin dhe klimën e një zone gjeografike. Ky informacion është i rëndësishëm për në meteorologji, shkencë, agrikulturë, turizëm, dhe fusha të tjera. Ndryshe është quajtur edhe heliograf.

Një Regjistrues i rrezeve diellore Campbell–Stokes
Një regjistrues i rrezeve diellore Jordan (majtas). Instrumenti tjerër (djathtas) është një regjistrues diellor Marvin.

Shih edhe

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto