Republika e Krajinës Serbe ose Republika Serbe e Krajinës (serbo-kroatisht: Република Српска Крајина / Republika Srpska Krajina ose РСК/RSK), e njohur si Krajina Serbe (Српска Крајина / Srpska Krajina) ose thjesht Krajina, ishte një proto-shtet i vetëshpallur serb, një territor brenda Republikës së re të pavarur të Kroacisë (dikur pjesë e Jugosllavisë Socialiste), të cilën ajo e sfidoi dhe që ishte aktive gjatë Luftës Kroate për Pavarësi (1991–95).

Flamuri Shtetëror i Krajinës Serbe (1991).
Harta në Kroaci

Nuk u njoh ndërkombëtarisht. Emri Krajina ("Kufi") u përvetësua nga kufiri historik ushtarak i monarkisë së Habsburgëve (Austro-Hungaria), e cila kishte një popullsi të konsiderueshme serbe dhe ekzistonte deri në fund të shekullit të 19-të. Qeveria e RSK-së zhvilloi një luftë për pavarësinë etnike serbe nga Kroacia dhe bashkimin me Republikën Federale të Jugosllavisë dhe Republikën Srpska (sot në Bosnje dhe Hercegovinë).

Qeveria e Krajinës kishte kontroll de facto mbi pjesët qendrore të territorit, ndërsa kontrolli i periferisë ndryshoi me sukseset dhe dështimet e aktiviteteve të saj ushtarake. Territori mbrohej ligjërisht nga Forca Mbrojtëse e Kombeve të Bashkuara (UNPROFOR).

Pjesa kryesore e saj u pushtua nga forcat kroate në 1995 dhe Republika e Krajinës Serbe u shpërbë përfundimisht si rezultat; një gungë mbeti në Sllavoninë Lindore nën administrimin e UNTAES deri në riintegrimin paqësor të saj në Kroaci në 1998 sipas Marrëveshjes së Erdutit.

Shiko edhe Redakto

Referime Redakto