Robert Boyle (25 janar 1627 - 31 dhjetor 1691) ishte një filozof natyror, kimist, fizikant dhe shpikës anglo-irlandez. Boyle konsiderohet kryesisht si kimisti i parë modern, dhe për këtë arsye një nga themeluesit e kimisë moderne, dhe një nga pionierët e metodës moderne shkencore eksperimentale. Ai është i njohur më së miri për ligjin e Boyle, i cili përshkruan marrëdhënien proporcionale të kundërt midis presionit absolut dhe vëllimit të një gazi, nëse temperatura mbahet konstante brenda një sistemi të mbyllur. Ndër veprat e tij, Kimisti Skeptik shihet si një libër themeli në fushën e kimisë. Ai ishte një anglikan i devotshëm dhe shquhet për shkrimet e tij në teologji.


Robert Boyle

The Shannon Portrait of the Hon Robert Boyle.jpg
Born25 janar 1627
Died31 dhjetor 1691
NationalityIrlandez
EducationEton College
Known for
Scientific career
FieldsFizikë, kimi
Notable studentsRobert Huk
Influences Katherine Boyle Jones
InfluencedIsak Njutoni[4]
Formula Boyle: ose ku është shtypja, është vëllimi dhe është një përfaqësues i vlerës konstante të temperaturës dhe vëllimit të sistemit.

ReferimetRedakto

  1. ^ Vere Claiborne Chappell (ed.), The Cambridge Companion to Locke, Cambridge University Press, 1994, p. 56.
  2. ^ Marie Boas, Robert Boyle and Seventeenth-century Chemistry, CUP Archive, 1958, p. 43.
  3. ^ O'Brien, John J. (1965). "Samuel Hartlib's influence on Robert Boyle's scientific development". Annals of Science (në anglisht). 21 (4): 257–76. doi:10.1080/00033796500200141. ISSN 0003-3790.
  4. ^ Newton, Isaac (shkurt 1678). Philosophical tract from Mr Isaac Newton (në anglisht). Universiteti i Kembrixhit. Por sepse unë jam borxhli ndaj jush & dje u takova me një mik Maulyverer, i cili më tha se po shkonte në Londër dhe synonte të të jepte mundimin e një vizite, nuk munda të duroj të shfrytëzoj rastin për t'ia transmetuar këtë ty nga ai.