Rrezatimi ultravioletë apo rrezatimi UV është një brez i rrezatimit në spektrin elektromagnetik që gjendet në mes të rrezatimit të dritës së dukshme dhe valëve rëntgen. Ky rrezatim për syrin e njeriut është i padukshëm. Ky brez i spektrit së bashku me dritën e dukshme dhe rrezatimin e valëve infra të kuqe hynë në grupin e "rrezatimeve optike". Rrezet ultraviolet kanë sikurse rrezet e dritës pikën e thyerjes dhe absorbohen. Gjatësia valore e këtyre rrezeve është nga 789 tera herc (380nm) deri në 300 PHz (1nm). Energjia e një kuanti të një rrezeje është diku 3.3 eV (380nm) deri në 1000ev (1nm). rrezatimi ultraviolet është gjetur më 1802 nga J.W.Riter.

redaktoni skemën e spektrit EM

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto