Sallabajë është një vendbanim në komunën e Besianës, Kosovë. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emraat Bajëllap dhe Bajë e Llapit.

Sallabajë
Bajë e Llapit
Fshat

Gjeografia

Redakto

Sallabaja gjendet në magjistralen Prishtinë-Podujevë dhe ndodhet 15km në jug të Besianës (ish-Podujevës).

Për vite të tëra banorët lokal vizitojnë këtë fshat në mënyrë që të furnizohen me ujin shërues nga burimi termal. Fshati ka vetëm një rrugë, në të majtë të sajë shihet hekurudha e cila mbështetur ka një livadh privat, burimi gjendet aty. Përndryshe fshatarët që të gjithë kanë njohuri për lokacionin andaj shpejt mund të gjendet. Burimi si i tillë nuk ka pamje madhështore, është fare modest, por fshati vlen të eksplorohet.

Historia

Redakto

Të dhënat historike flasin për fshatin si vend i rëndësishëm. Sallabaja përmendet në dokumentet që flasin për Betejën e Kosovës, ku thuhet se në altar të një kishe ndodhet i varrosur Millosh Kopiliqi (protagonist në Betejën e Kosovës 1389).

Shih dhe këtë

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto