43°32′22″N 16°28′59″E / 43.53944°N 16.48306°E / 43.53944; 16.48306 Salona ishte një qytet antik dhe kryeqyteti i fisit ilir dhe më vonë provincës romakeDalmacisë. Emri Salona ruan gjuhën e banorëve të hershëm të kësaj treve, të cilët romakët i quajtën Dalmatë, që konsiderohen të jenë pjesë e një grupi më të madh të quajtur Ilirët . [1] Salona (ose Salloni) ndodhet në qytezën e sotme Solin, menjëherë pranë Splitit, në Kroacinë e sotme.

Gërmadhat e Salonës - Kroaci
Ujori (akuadukti) i Salonës
Termat Salonës
Amfiteatri i Salonës

Shih edhe

Redakto

Literatura

Redakto
  1. ^ John J. Wilkes. Dalmatia. 1969