Saud ibn Ibrahim ibn Muhamed el-Shurejm (Arabisht: سعود بن ابراهيم بن محمد الشريم،) lindi më 19 janar 1964 në Riad, Arabia Saudite.

Suad Al Shuraim

Ai është një prej Imamëve dhe hatibXhaminë e MadheMekë. Shurejm është profesor i sheriatit dhe për studime Islame në Universitetin Umm el-Kura në Meke. Shuraimi u emërua së fundi si dekan dhe "Profesor Specialist në Fikh" në Universitet.[1]

Karriera

Redakto

Në vitin 1991, Shurejm u emërua imam dhe hatib në Xhaminë e Shenjtë më 1991 me urdhër të mbretit Fehd.[2] Një vit pas kësaj, ai u emërua gjyqtar në Gjykatën e Lartë të Mekës.[3][2] Ai shërben si profesor në Universitetin Umm el-Kura në Mekë që nga viti 1995,[3][2] dhe është emëruar dekan i fakultetit të "Sheriatit dhe Studimeve Islame".[2] Në qershor të vitit 2010, nga kryetari i universitetit Bakri bin Mat'ooq, u gradua nga grada e profesorit në profesor specialist[3] në fikh. Aktualisht është në pension.[2]

Më 6 prill 2018, autoritetet saudite mbyllën faqen e Shurejmit në Twitter sepse ai kishte postuar komente rreth çështjeve politike dhe sociale në Mbretëri dhe kritikoi ato që ai besonte se ishin shkelje të mësimeve islame.[4]

Në dhjetor 2022, ai dha dorëheqjen nga pozita e tij si Imam i Xhamisë së Shenjtë.[5]

Edukimi

Redakto

El-Shurejm studioi në shkollën fillore Areen, pastaj në shkollat moderne për arsimin e mesëm dhe pastaj në shkollën e mesme të El Jarmukut. Gjatë viteve të fundit të shkollës së mesme, ai u bë hafiz i Kur'anit. Ai u diplomua në shkollën e mesme në vitin 1983. Më pas ai mori pjesë në Universitetin Islamik Imam Muhamed ibn Saud në Riad, i cili u diplomua në vitin 1988. Një vit më pas, në vitin 1989, ai mori pjesë në institutin "Ma'had Al-'ali Lilqadhah" dhe mori një diplomë master në vitin 1992. Në vitin 1995, ai ndoqi Ph.D. në Universitetin Umm el-Kura të Mekës.[2]

Jeta personale

Redakto

Familja e Shurejmit është nga Harakitë e fisit Benu Zejd të Arabisë Saudite.[2]

Në një intervistë për gazetën Al Watan, kur u pyet për rolin e gruas së tij në suksesin e tij, Shurejm tha:

Para se të them diçka për gruan time, nuk mund të harroj dashurinë dhe mëshirën e nënës për mua edhe në fëmijëri dhe rini; Siç më rriti në jetimore në fëmijëri... dashuria e saj është një tonike për mua. Allahu e derdhë mëshirën e Tij mbi të siç bëri me mua kur isha fëmijë.
E sa për gruan time, ajo e ka dëshmuar veten si shoqëruesja më e mirë për mua në lumturi dhe pikëllim, është aty kur kam nevojë për të, më gëzon dhe përpiqet të më lehtësojë dhimbjet. Allahu e përfshiftë këtë në veprat e saj të mira.[6]

Lidhje të jashtme

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ "Who's Who: Dr. Saud bin Ibrahim Al-Shuraim, former imam at the Grand Mosque in Makkah" (në anglisht). Marrë më 12 mars 2023.
  2. ^ a b c d e f g Steve (28 maj 2015). "Un-Known Facts about Imam Saud ash Shuraym". lifeinsaudiarabia (në anglisht). Marrë më 13 prill 2021.
  3. ^ a b c "Saudi Arabia closes Twitter account of Makkah Imam". Middle East Monitor (në anglisht). 7 prill 2018. Marrë më 13 prill 2021.
  4. ^ "Saudi closes twitter account of Imam Kaba Sheikh Shuraim" (në anglisht). 8 prill 2018. Marrë më 27 gusht 2019.
  5. ^ News Desk (2023-02-10). "Sheikh Shuraim has resigned as Imam of Masjid Al Haram". Inside the Haramain (në anglishte amerikane). Marrë më 2023-02-11.
  6. ^ Translation of Short Interview with al-Watan newspaper