Selma bint Umejs (arabisht: سلمى بنت عميس Salma bint Umays) ishte një nga sahabet e Muhammedit .

Ajo ishte nga fisi Hatham. Babai i saj ishte Umejs ibn Mad, dhe nëna e saj ishte Hind bint Auf nga fisi Himjar. Ajo kishte motër Esma bint Umejs dhe vëlla Aun ibn Umejs, dhe vëllezërit e motrat nga ana e nënës përfshinin Mejmuna bint el-Harith, Lybabe bint el-Harith dhe Mahmija ibn el-Xhazi. Selma dhe motra e saj Esma ishin ndër të konvertuarat e hershme të Islamit.[1]

Ajo u martua me Hamza ibn Abdylmutalibin, dhe ata kishin një vajzë, Umama . Selma dhe Umama u bashkuan me emigracioninMedinë në 622; por pasi Hamza u vra në betejën e Uhudit, ata u kthyen në Mekë . Selma pastaj u martua me Shadad ibn el-Had, i cili ishte nga klan Lejthit të fisit Bekr, dhe ata kishin një djalë, Abdullah. [2]

Selma ende jetonte në Mekë në mars të vitit 629, kur Muhamedi vizitoi për të kryer pelegrinazhin e vogël. Në atë kohë, Aliu mori vajzën e saj Umama për të jetuar mes myslimanëve në Medinë.[3]

Shiko gjithashtuRedakto

Linqe te jashtmeRedakto

Linqe te jashtmeRedakto

  1. ^ Muhammad ibn Saad. Kitab al-Tabaqat al-Kabir, vol. 8. Translated by Bewley, A. (1995). The Women of Madina, p. 199. London: Ta-Ha Publishers.
  2. ^ Ibn Saad/Bewley p. 199.
  3. ^ Muhammad ibn Umar al-Waqidi. Kitab al-Maghazi. Translated by Faizer, R. (2011). The Life of Muhammad, pp. 363-364. London & New York: Routledge.