Serdar Ferhad Pasha (Turqisht: Serdar Ferhat Paşa) ishte një burrë shteti osman me prejardhje shqiptare. Ai ishte dy herë vezir i madh i Perandorisë Osmane midis 1 gusht 1591 dhe 4 prill 1592 dhe midis 16 shkurt 1595 dhe 7 korrik 1595.

Serdar Ferhad Pasha
Veziri i Madh i 42-të i Perandorisë Osmane
Në detyrë
1 gusht 1591 – 4 prill 1592
MonarkuMurati III
Paraprirë ngaKoxha Sinan Pasha
Pasuar ngaKanizheli Sijavush Pasha
Në detyrë
16 shkurt 1595 – 7 korrik 1595
Paraprirë ngaKoxha Sinan Pasha
Pasuar ngaKoxha Sinan Pasha
Të dhëna vetjake
Vdiq më1595
Stambolli

Jeta Redakto

Ai u bë aga i jeniçerëve më 25 shkurt 1582, por hodhi poshtë pozicionin e tij me efektin e Koxha Sinan Pashës. Në vitin 1582 ai u emërua si vizitor i katërt nga Veziri i Madh Sijavush Pasha dhe u bashkua me forcat osmane gjatë luftërave Safevide, ku shpejt u bë komandanti i dytë (serdar) i luftës. Ai e bëri Tebrizin bazën e tij ushtarake dhe kapi Ganxhën. Ai mori pjesë në negociatat paqësore me Shah Abas I dhe e ktheu Stambollin me ambasadën Safevid. Traktati i Ferhad Pashës i vitit 1590 që i dha dhënë fund Luftës Osmano-Safevid (1578-1590) u emërua pas tij.

Fushata e tij e suksesshme ushtarake gjatë luftërave Safevide e çoi atë në pozicionin e Vezirit të Madh më 1 gusht 1591, por ai e hodhi poshtë pozicionin e tij në 4 prill 1592 përsëri nga intriga e Koxha Sinan Pashës.

Gjatë mandatit të tij të dytë në detyrë, ai filloi një fushatë ushtarake kundër Majkëll Trimit, sundimtarit që u rebelua në Vllahia. Ai urdhëroi ndërtimin e një ure midis Ruse dhe Giurgiu për të kaluar lumin Danub. Gjatë përgatitjeve, ai u përball me një kryengritje ushtarake që evoluoi në portën e Divan-ü Hamayun. Më shumë se 1000 kuloğulları kërkuan ulufe nga vizitori i madh për fushatën e tyre gjatë luftërave Safevid, por ai e hodhi poshtë atë pretendim. Prandaj, ata u infiltruan brenda blukëve në ushtri dhe i organizuan kundër vezirit të madh, duke ngritur zërin "Ne nuk do të pranojmë asnjë ulufe derisa Ferhad Pasha të mos i heqë kokën për fyerjen ndaj nesh". Ferhad Pasha fajësoi Koxha Sinan Pashën dhe Xhëgalazade Jusuf Sinan Pasha për atë provokim dhe urdhëroi ndëshkim të rëndë për të dy. Por ai u bind për dënimin e lehtësuar dhe internoi Koxha Sinan Pashën në Malkara dhe Xhëgalazade në Karahisar-ı Şarki.

Ibrahim Pasha, veziri i dytë, i cili emëroi si kajmekam në Portë, nxiti Sulltan Muratin III për heqjen e Ferhad Pashës. Më 7 korrik 1595, ndërsa Ferhad Pasha duke u përpjekur të ndërtonte një urë në Ruse, u detyrua të humbte përsëri pozicionin e tij, dhe Koxha Sinan Pasha u bë edhe një herë më i madh në atë ditë.

Shih edhe Redakto