Shoqata e Profesionistëve të Tenisit

Shoqata e Profesionistëve të Tenisit (Anglisht: Association of Tennis Professionals) ( shk.: ATP) është shoqata që bashkon lojtarë profesionistë të tenisit nga e gjithë bota. Lindi në shtator 1972 nga iniciativa e Donald Dell, Jack Kramer dhe Cliff Drysdale të cilët u bënë presidenti i parë.

Shoqata e Profesionistëve të Tenisit
Association of Tennis Professionals
AbbreviationATP
FoundedShtator 1972; 49 vite më parë (1972-09)
TypeOrgani drejtues i shoqatës së tenisit
PurposeQeverisja sportive
HeadquartersMbretëria e Bashkuar
Monako
SHBA
Australia
Region served
Botëror
Kryetari
Flag of Italy.svg Andrea Gaudenzi
Kryeshefi Ekzekutiv
Flag of Italy.svg Massimo Calvelli
Websitewww.atptour.com

Qëllimi kryesor i shoqatës është të mbrojë interesat e lojtarëve në lidhje me aspektet e ndryshme të veprimtarisë, si dhe të menaxhojë dhe organizojë shërbime thelbësore të tilla si, për shembull, ai i hartimit të renditjes botërore të quajtur, në fakt, Renditja në ATP. Renditja e ATP-së është parakushti në bazë të të cilit ATP harton tabelat e rezultateve për pjesëmarrje, me kërkesë të tenistëve individualë, në turnet e qarkut ndërkombëtar, duke vendosur farërat dhe ndeshjet e drejtpërdrejta me short.

Selia globale e ATP është në Londër. ATP Americas është i vendosur në Ponte Vedra Beach, Florida; Selia e ATP Europe është në Monako; dhe ATP International, e cila mbulon Afrikën, Azinë dhe Australasinë, është e vendosur në Sidnei, Australi.

Lidhje të jashtmeRedakto