Shpirti

thelbi i një individi

Fjala shqipe shpirt e ka prejardhjen nga latinishtja spiritus - frymë.

RobertFuddBewusstsein17Jh.png
Shpirti është pjesa jolëndore e njeriut, aftësia e të gjykuarit dhe e të dalluarit midis së keqes dhe së mirës, mendja dhe ndërgjegjja, fryma, fuqia shtytëse për të krijuar, vepruar, menduar dhe përfytyruar. Shpirti është zëri i brendshëm i njeriut.

Sipas fesë, shpirti shkëputet nga trupi i njeriut vetëm me vdekjen e tij trupore. Disa njerëz mendojnë se pa trupat e tyre, shpirtrat mund të ekzistojnë ende në tokë dhe në vende të tjera si parajsa ose ferri. Disa besojnë që shpirtrat mund të flasin me njerëzit, apo ndryshojnë gjërat në botë. Shumë fe e ndalojnë në çdo mënyrë komunikimin me shpirtra të tillë, por disa e përfshijnë këtë si pjesë të ushtrimit të tyre.

Domethënia e fjalësRedakto

Shpirti në filozofiRedakto

Shpirti në shkencëRedakto

Studiuesi thone qe trupi pas vdekjes humbet 21 gram dhe mendohet qe kjo peshe e humbur eshte shpirti qe largohet pas vdekjes.[nevojitet citimi]

Shpirti në feRedakto

Përdorimet metafizike dhe metaforikeRedakto

Shiko edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto

VideoRedakto