Shtëpia e Humorit dhe Satirës

Koordinatat: 42°52'47"N 25°19'5"E / 42.87972°N 25.31806°D / 42.87972; 25.31806Shtëpia e Humorit dhe Satirës (bullgarisht: Дом на Хумора и Сатирата; Dom na Humora i Satirata) në Gabrovo, Bullgari, është një ekspozitë e artit humoristik tradicional lokal, duke përfshirë karikatura, fotografi, piktura, skulptura dhe humore verbale. Shtëpia kombinon tiparet e një muzeu dhe një galerie artesh. Qyteti Gabrovo është i njohur edhe si një kryeqytet ndërkombëtar i humorit dhe satirës. Motoja e saj është "bota zgjat sepse qesh".

Humor house Gabrovo2.JPG

Koleksionet dhe AktivitetetRedakto

Shtëpia e Humorit dhe Satirës është një qendër kulturore në Gabrovo. Objektivat e saj kryesore janë menaxhimi i koleksioneve të saj dhe mbajtja e ekspozitave të përhershme dhe të përkohshme të veprave artistike të humorit dhe satirës në Bullgari dhe në botë, veprimtarisë botuese dhe organizimi i konkurseve dhe festivaleve të humorit.

Ngjarjet e mëposhtme janë mbajtur në Shtëpinë e Humorit dhe Satirës:

  • Dyvjeçarja ndërkombëtare e humorit dhe satirës në arte (IBHSA/DNHSA)
  • Takimi kombëtar Blagolazh e tregimit - dhe shaka-tregimtarëve
  • Karnavali i humorit dhe satirës
  • Ekspozitat e arteve të bukura të botës dhe konkurse

Në koleksionin e artit të shtëpisë së Humorit të popujve përfshin mbi 51 620 vepra të artit nga mbi 9000 autorë nga 173 vende të botës: në mesin e tyre rreth 22 000 karikatura, mbi 3000 grafiqe satirike, mbi 1000 punime fotosh, rreth 1000 skulptura, rreth 9500 foto, mbi 200 postera, mbi 300 maska karnavalesh dhe kostume. Një tjetër pjesë e koleksionit të muzeut është bibliotekë specialiste e 25 000 titujve dhe 1000 vëllimeve e revistave në 35 gjuhë. Një pjesë e madhe e atyre veprave të artit janë të marra përmes donacioneve.

Ky bollëk u jep mundësi të vazhdueshme për të rinovuar ekspozitat, dhe për të rritur ekspozitat aktuale të autorëve të ndryshëm dhe temat. Për mbi 35 vjet të ekzistencës, HSS ka organizuar mbi 500 ekspozita ditore, grupore, individuale dhe ekspozita udhëtimi në Evropë, Afrikë, Amerikën e Veriut dhe Lindjen e Mesme.

HSS është një institut unik kulturor i artit të humorit dhe satirës me një rezonancë ndërkombëtare. Ai u krijua në faqen e një lëkureje të vjetër dhe fabrike për rrezitje në 1 prill në vitin 1972. Projektimit arkitektonik ishte nga Karl Kandulkov. Ai është trashëgimtar krenar i humorit folklor lokal dhe i karnavaleve në traditat e Gabrovo-s - kryeqyteti bullgar i humorit.

HSS angazhohet në aktivitete të ndryshme - është një muze i të qeshurave, një galeri ndërkombëtare e artit të humorit, një qendër informacioni, një vend për rekreacion, një atraksion turistik për të dy - të rinj dhe të moshuar.

Emblema e saj është globi i tokës me sytë dhe veshët e maces, për të "parë dhe dëgjuar" humorin e botës dhe thirret nuskë e Gabrovo - maca. Qëllimi i Shtëpisë së humorit dhe satirës është të mbledhë, të tregojë dhe popullarizojë humorin e njerëzve në të gjitha fushat e arteve të bukura, letërsisë dhe folklorit, fotografisë, posterit, festave gazmore dhe traditat e maskaradës në mbarë botën.

Shtëpia e humorit dhe satirës është vërtetë një pallat me 10 salla të ekspozitave (që arrin në 8000metra katror), një bibliotekë, një studio regjistrimi, një sallë konference, një vend për suvenire, një kafe nate dhe një parking falas. Shtëpia e Humorit dhe Satirës i ofron miqve të saj katër kate të ekspozitave të përhershme (Rrënjët e humorit të Gabrovo-s, Edenit, Mëkati, Planeti Gabrovo, Maska - Faqja e Pushimeve, Karnavalet në mbarë botën), ekspozitat e përkohshme të artit të humorit, si dhe shumë pasqyra deformuese për argëtim, këmbana prej bakri, një figurë e madhe e maces së Gabrovo-s me bishtin e saj të shkëputur etj.

E vendosur në qendër të Gabrovo-s, në afërsi të stacionit të autobusëve dhe stacionit të trenit, Shtëpia e Humorit dhe Satirës mirëpret vizitorët e saj me përshëndetje të lumtura të personazheve të preferuara të humorit, skulpturat e të cilëve janë paraqitur në Parkun e të Qeshurave. Në mesin e tyre janë:

Shih edheRedakto

  • Gabrovo humor

Lidhje të jashtmeRedakto