Sistemi i OKB-së përbëhet nga OKB-ja, organet ndihmëse të saj (duke përfshirë edhe fondet dhe programet që administrohen ndaras), agjencitë e specializuara, dhe organizatat e lidhura. Krerët ekzekutiv të disa organizatave të Sistemit të OKB-së dhe Organizatës Botërore të Tregtisë, e cila nuk është zyrtarisht pjesë e Sistemit të OKB-së,[1][2][3] kanë ulëse në Bordin për Koordinim të Krerëve Ekzekutiv të Sistemit të OKB-së (CEB).[4] Ky organ, i drejtuar nga Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, takohet dy herë në vit për të koordinuar punën e organizatave të Sistemit të OKB-së.[5][6] Disa nga organizatat e Sistemit të OKB-së datojnë para themelimit të OKB-së në vitin 1945 dhe janë trashëguar pas shpërbërjes së Lidhjes së Kombeve.

Zyra e OKB-së në Gjenevë (Zvicër) është qendra e dytë më e madhe e OKB-së, pas selisë së OKB-së në (New York).
Struktura e OKB-së.


ReferimetRedakto

  1. ^ "NGLS Handbook". United Nations Non-Governmental Liaison Service. Marrë më 28 janar 2013. The World Trade Organization (WTO) is not officially a part of the UN system ... Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "UN System of Organizations". United Nations Global Marketplace. Marrë më 28 janar 2013. ... the World Trade Organization, which is not part of the UN system. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "How to do business with the United Nations" (PDF). Ministria e Punëve të Jashtme të Polonisë. 2003. Marrë më 28 janar 2013. ... the World Trade Organization, which is not part of the UN system. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "The UN System, Chief Executives Board for Coordination". Unsceb.org. Marrë më 22 janar 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ http://portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=32922&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html 
  6. ^ "Structure and Organization". Un.org. Marrë më 22 janar 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtmeRedakto

  • OKB – Faqja zyrtare