Dallime mes rishikimeve të "Aparati tretës"

ska përmbledhje të redaktimeve
== Si krijohet ==
Ai krijohet qe kur ne jemi ende ne barkun e nenesnenës ku qelizat nervore ndahen ne dy pjese njeranjëra formon Trurintrurin dhe tjetra pjesenpjesën e poshtemeposhtme te njeriut '''aparatin tretestretës'''. Mbas kesajkësaj ndarje sejcilasecila punon perpër te organizuar sistemin e vet sipas ADN-se te sejcilitsecilit prej nesh , por qe gjithmonegjithmonë mbajnembajnë lidhje direkte ndermjetndërmjet tyre nepermjetnëpërmjet njenjë rjetirrjeti te dendur fijesh nervore deri ne formimin e plote, por qe vihet ne funksionim vetemvetëm pas lindjes, pasi deri ather organizmi yneynë ushqehet nepermjetnëpërmjet atij te Memes Mëmës. Pra deri ne momentin e lindjes trupi yne eshte steril por qe ne brendesi te tij jane te gjithe trupat mbrojtes te cilat jane marre nepermjet trupit te nenes. Menjeher pas lindjes Femija fillon te marri fryme dhe te pije qumesht duke u vene keshtu ne kontakt direkt me natyren dhe duke marre gjithashtu te gjitha mikrobet qe gjenden perreth ne ate moment. Aparati yne tretes eshte i pari qe mbushet me bakterje te cilat sic do shohim me vone jane te domosdoshme per te zhvilluar dhe rritur organizmin tone. Bakterjet qe hyne dhe qendrojne pergjithmon ne organizmin tone jane nga 300-deri 500 lloje te ndryshme , dhe sejcili prej tyre ka me miliarda unita, qe perbejne ate qe quhet " microflora intestinale" por qe ne per ti kuptuar dhe shpjeguar me lehte i ndajme ne dy grupe :
* 1-Bakterje te keqia
* 2-Bakterie te mira
 
Quhen Bakterie te keqia sepse gjate reaksioneve ne te cilat marrin pjese krijojne elemente helmues per gjakun dhe trupin tone . (Putrefazione) "Bacillus coli"
*1-Bakterje te keqia
 
Quhen Bakterie te mira sepse gjate reaksioneve ne te cilat marrin pjese krijojne elemnte te dobishem dhe te domosdoshem per gjakun dhe trupin tone . "Lactobacillus Acidophilus"
*2-Bakterie te mira
 
Pra ne shperberjen e ushqimit marrin pjese qe te dyja llojet dhe gjithmon duhet te dominojne baktereit e mira dhe jo te keqia "(sigurisht qe keto kane emra por nuk eshte vendi ketu per te dhene edhe emrat e tyre )" por ka raste kur ato te keqiat jane me te shumte ne numer dhe fitojne mbi te mirat duke dhene reaksionet e meposhteme :
Quhen Bakterie te keqia sepse gjate reaksioneve ne te cilat marrin pjese krijojne elemente helmues per gjakun dhe trupin tone .(Putrefazione)"Bacillus coli"
* arginina ------> agmatina
* cistina --------> mercaptano
* istidina --------> istamina
* lisina --------> cadaverina
* ornithina--- ---> putrescina
* tirosina ------> tiramina
* triptofano- ---> indolo dhe scatolo
 
te cilat jane helme shum te forte, kurse " indolo" dhe "scatolo" jane ata qe japin ere te keqe ne procesin e jashteqitjes.
Quhen Bakterie te mira sepse gjate reaksioneve ne te cilat marrin pjese krijojne elemnte te dobishem dhe te domosdoshem per gjakun dhe trupin tone ."Lactobacillus Acidophilus"
 
Microflora intestinale qendron ne pjesen e poshteme te intestinos ( zorres) ndersa ne stomak dhe pjesen e pare te intestinos nuk ka asnje bakter kjo sepse ato nuk mund te jetojne ne nje ambient acid sic eshte stomaku dhe pjesa e pare e intestinos ben perjashtim ketu vetem nje Bakter qe i reziston ketij ambienti acid dhe shkakton ulceren gastrite ai quhet Helicobacter.
Pra ne shperberjen e ushqimit marrin pjese qe te dyja llojet dhe gjithmon duhet te dominojne baktereit e mira dhe jo te keqia "(sigurisht qe keto kane emra por nuk eshte vendi ketu per te dhene edhe emrat e tyre )" por ka raste kur ato te keqiat jane me te shumte ne numer dhe fitojne mbi te mirat duke dhene reaksionet e meposhteme:
 
Bakteriet ndahen gjithashtu edhe ne bakterie qe jetojne pa oksigjen dhe bakterie qe jetojne vetem me oksigjen ku keto te fundit jane ato qe na nevojiten me shume per micro floren .
*arginina ------> agmatina
*cistina --------> mercaptano
*istidina --------> istamina
*lisina -------->cadaverina
*ornithina------>putrescina
*tirosina ------>tiramina
*triptofano---->indolo dhe scatolo
 
C'far funksioni ka microflora ?
te cilat jane helme shum te forte, kurse " indolo" dhe "scatolo" jane ata qe japin ere te keqe ne procesin e jashteqitjes.
 
Microflora intestinale qendron ne pjesen e poshteme te intestinos ( zorres) ndersa ne stomak dhe pjesen e pare te intestinos nuk ka asnje bakter kjo sepse ato nuk mund te jetojne ne nje ambient acid sic eshte stomaku dhe pjesa e pare e intestinos ben perjashtim ketu vetem nje Bakter qe i reziston ketij ambienti acid dhe shkakton ulceren gastrite ai quhet Helicobacter.
Bakteriet ndahen gjithashtu edhe ne bakterie qe jetojne pa oksigjen dhe bakterie qe jetojne vetem me oksigjen ku keto te fundit jane ato qe na nevojiten me shume per micro floren .
C'far funksioni ka microflora?
Ajo ka tre funksione :
* 1-Funsion metabolik
* 2-Funksion trofik
* 3-Funksion mbrojtes
 
[[Kategoria:Anatomi]]