Hape menynë kryesore

Changes

v
Roboti: Duke korrigjuar ridrejtimet
{{Hulumtim vetjak}}
[[Skeda:Amerigo Vespucci 2.jpg|200px|parapamje|Amerigo Vespucci]]
'''Ameriko Vespuçi''', ''([[gjuha italiane|it.]] Amerigo Vespucci)'', ([[Firenca|Firencë]], [[9 mars]] [[1451]] — [[22 shkurt]] [[1512]]), ishte detar italian, kontinenti i Amerikës u emërua sipas tij sepse ai për dallim nga [[Cristoforo Colombo|Kristofor Kolombi]] dalloi se nuk bëhej fjalë për [[India|Indinë]].
 
== Biografia ==
 
Është i lindur në [[Firenca|Firencë]] të [[ItaliItalia|Italis]]ë me 9 maj të vitit 1451. Në vitin [[1491]] është dërguar në Sevilë, ku ka ndihmuar në përgatitjen e anijeve për ekspeditën e Krostofor Kolubos. Ka marrë pjesë dy udhëtime në "Botën e Re", dhe ka qenë udhëheqës i ekspeditës detare Spanjolle (1499-1500) e cila si duket ka zbuluar grykëderdhjen e lumit [[Amazon]]. Madej ka udhëheqë edhe ekspeditën portugeze (1501-1502) e cila e ka zbuluar [[Rio de Zhaneiro|Rio de Zheneiro]] dhe [[Rio de Plata]].
 
Duke i paraqitur zbulimet e tija për herë të parë përmendet shprehja [[Amerika|Amerikë]] dhe Bota e Re.
 
Duke lundruar me flamurin Spanjoll, arriti deri te bregdeti i Brazilit dhe Hundurasit. Në dallim me Kollumbon, ka qenë i sigurt se ka zbuluar "Botën e Re" e cili gjindet në mes të [[EvropëEvropa|Evropës]]s dhe [[AziAzia|Azis]]ë.
 
Përshkak se hartografët e kanë injoruar Kolombin, kontinenti i ri e mori emrin ''Amerikë'' nga ky hulumtues dhe detar italian.