Ndryshimi mes inspektimeve të "Paradontiti"

6 bytes added ,  7 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Robot: ndryshime kozmetike)
 
 
 
punojpunoi:
Fuad Mersimi
 
• Çka është Paradontopatia?
 
Parodontopatia (e njohur si parodontozë) është sëmundje që i sulmon të gjitha shtresat mbrojtëse të dhëmbit (gingiva, çimentoja, fijet periodontale dhe ashti alveolar) duke arritur deri te rëniarrënja e tyre.
 
Parodontopatia karakterizohet si inflamacion destruktiv i strukturës bështetësembështetëse (mbajtëse) të dhëmbit. Struktura mbështetëse e dhëmbit
përbëhet nga gingiva, cementi i dhëmbit si dhe kocka alveolare, e ashtuquajtur parodonciumi.
 
Shkaku kryesor për paraqitjen e parodontopatisë është shtresa e butë dhe e verdhë e dhëmbëve në të cilën shumohen bakteriet nga zbrazëtia e gojës me mbetjet nga ushqimi. Kjo shtresë së pari formohet rreth qafës së dhëmbit dhe në fisurat e dhëmbit dhe nëse nuk pastrohet me kohë do ta mbulonmbuloje tërë sipërfaqen e dhëmbit dhe do të shëndrrohet në gurë të dhëmbit
 
Indet periodontale bakterizohen përshkak të mbledhjes së pllakës mikrobijalmikrobiale dentaldentale e cila e mbulon sipërfaqën e dhëmbit.
Plaka mikrobijalmikrobiale dentaldentale është përbërje komplekse e përbërë nga bakterijetbakterietgjindengjenden në gojë, nga epiteli dhe qelizat e tjera nga proteinat e pështymës dhe ushqimit të grumbulluar.
Pllaka disa orë duke qenë e padëmtueshme, mbas një kohe fillon sentezimi i substancave toksine dhe vjen deri te infektimi.
 
Anonymous user