Dallime mes rishikimeve të "Nata e dymbëdhjetë"

ska përmbledhje të redaktimeve
'''Nata e dymbëdhjetë''' është një komedi nga [[William Shakespeare]].
 
Në komedinë IllyriaIliria, Duka i IllyriseIlirisë, Orsinua shpreh qese ai është i sëmure ne dashuri me Olivian. Valentini e njofton atë, sidoqoftë, qe ajo nuk do ta shohi atë ose ndonjë burrë tjetër për shtate vite rresht ndërsa ajo do jete duke mbajtur zi për vdekjen e atit dhe vëllait te saj (qe te dy i vdiqën brenda gjashte muajve te fundit). Ne bregdet, Viola dhe kapiteni i anijes se saj dalin ne breg pasi anija e tyre mbytet. Viola ka frike se vëllai i saj binjak Sebastiani është mbytur, por kapiteni mendon se ai shpëtoi veten duke u mbajtur ne një direk pluskues. Ndërsa qe duke mësuar qe ajo është ne IllyriaIliria, vend i qeverisur prej Orsinos, ajo bind kapitenin qe ta ndihmoje te maskohet si një mashkull kështu qe ajo te mund te behej një shërbëtor te Orsinua, dhe me sa shihet, perndoshta qe te orvatet te fitoje dashurinë e tij.
 
Në shtëpinë e Olivias, ungji i saj, Zoti Tobi Belch, vjen ne shtëpi vone, i dehur si zakonisht, ndërsa zonja-ne-pritje e Olivias’ Maria e lejon atë brenda. Shume shpejt, ortaku pijanec i Tobit’ Zoti Andrea Faqeethuri shfaqet. Andrea i thotë Tobit qe ai do te niset për ne shtëpi te nesërmen, meqenëse Olivia nuk do ta lejoje atë qe ti vij rrotull, por Tobi e bind atë te qëndroje me ata edhe një muaj me shume dhe i premton qe do mundohet me tepër qe ta bej Olivian qe ta pëlqej.
 
Pas te pallati i Dukës, Duka pyet Violën (e cila është duke pretenduar te jete një shërbyes mashkull me emrin Cezario) qe ti afrohet Olivias dhe orvatet asaj nga ana e tij. Viola (si Chezario) premton te beje kështu, por privatisht zbulon qe ajo nuk do te orvatetorvateilt forte, meqenëse ajo vete dëshiron Orsinon.
 
Te shtëpia e Olivias, Olivia dhe shërbyesi i saj Feste (kllouni) këmbët menchuri kur Maria dhe Toby (i dehur si zakonisht) i thotë asaj qe Viola (si Cezario) është te porta. Dude mësuar qe Viola ka ardhur prej Orsinos, Olivia i thotë shërbyesit te saj Malvolio qe ta largoj prej portës. Finalisht, sidoqoftë, ajo pranon te shohi Violën. Viola i flet Olivias për Orsinon dhe aktualisht përpiqet ti thotë asaj qe si ta distancoje veten e saj prej tij. Ndërsa Viola flet, Olivia aktualisht fillon te bie ne dashuri me atë (si Chesario). Kur Olivia bën një kalim te Viola, ajo shpejt e shmang Olivian prej vetes. Mbasi Viola largohet, Olivia dergon Malvolion ti choje unazën e saj mbas saj (si Chezario).
Viola vjen pas te shtepia e Olivias te flasi me te për Orsinon, por Olivia i deklaron Violes qe ajo e dashuron atë (si Chesario). Andreu serisht njofton qe ai është duke ikur, por Tobi dhe Fabiani serisht e bindin atë qe te rrije, dhe i mbushin mendjen qe ai duhet te dueloj Violën (si Chesario) për ti lëne mbresa Olivias dhe për te fituar zemrën e saj. Vechas, Tobi i pohon Fabianit qe ai e mban Andreun rrotull vetëm e vetëm qe te përdore leket e tij për alkool.
 
Sebastiani dhe Antoni arrin ne IllyriIliri dhe Sebastiani vendos qe te shetise qytezën, pastaj me vone e takon Antonin te Hani i Elefantit.
 
Te shtëpia e Olivias, Malvolio i afrohet Olivias dhe bën avancime ndaj saj, por ajo e mendon atë te marre. Kur u shfaqen Tobi, Maria, dhe Fabiani, Malvoliua i trajton ata si te jene me anën e tij dhe sillet si fisnik, duke i shkatuar ata te qeshin me te madhe prapa krahëve te tij. Andreu shfaqet me fjalët e tij te pahijshme dhe sfiduese ndaj Violës por Tobi premton qe do ta shpëtoje prej tij. Tobi vjen te Viola (e cila kishte folur me Olivian) dhe i thotë asaj (si Chesario) qe Andreu, një kalores nga me te egrit dhe me te temerrshmit, ka një sherr me atë dhe do ti beje duel. Kjo frikëson se shumti Violën, por Fabiani premton qe do përpiqet ta qetësoje Andreun. Vechas, Tobi i thotë Andreas qe Viola është e egër dhe e pandalshme. Tobi i merr qe te dy ne duel, dhe ndërsa qe te dy te frikësuar prej njeri tjetrit, shfaqet Antoni dhe e thyen situatën, duke menduar se Viola qe Sebastiani. Pastaj shfaqen oficeret e Dukës dhe arrestojnë Antonin me urdhër te Orsinos. Antoni, duke e menduar Violën si Sebastianin, pyet për leket pas qe ai i kish dhëne hua me pare. Viola, duke mos ditur se chfare mendonte ai, mohon qe e njihte atë (megjithatë i ofron atij leke hua), duke e inatosur dhe duke e quajtur jo fisnik. Oficeret marrin Antonin, ndërsa Viola kupton pak a shume ngaterresen dhe ka shprese te re qe Sebastiani është gjalle. Pasi largohet Viola, Tobi dhe Fabiani kurdisin Andreun dhe një here serisht qe te dueloje Violën (si Cesario).
Anonymous user