Dallime mes rishikimeve të "Gjeografia e Bosnjës dhe Hercegovinës"

përmirësime teknike, zëvendësova: Maj → maj duke përdorur AWB
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
(përmirësime teknike, zëvendësova: Maj → maj duke përdorur AWB)
[[Skeda:Bos dhe Her harta.PNG|right]]
'''[[Bosnja dhe Hercegovina]]''' ndodhet në pjesën jugore të [[Evropë]]s, në gadishullin [[Ballkani]]k. Në lindje të vendit ndodhet Kroacia (në jug-lindje Dalmacia) ndërsa në veri-perëndim [[Serbia|Vojvodina]], në lindje [[Serbia|Pashallëku i Beogradit]] dhe Sanxhaku i [[Pazarit të Ri]] dhe në pjesën jug-lindore ndodhet [[Mali i Zi]].
 
Sipërfaqja e përgjithshme e Bosnjës dhe Hercegovinës është 51.129 &nbsp;km<sup>2</sup> dhe shtrihet në koordinatat gjeografike 44 00 '''V''', 18 00 '''L'''.
 
Bosnja ka një vijë bregdetare prej 20 &nbsp;km dhe vija kufitare e saj është e gjatë rreth 1,459 &nbsp;km. Kjo vijë kufitare e ndanë atë nga [[Kroacia]] (932 &nbsp;km), [[Serbia dhe Mali i Zi]] (527 &nbsp;km).
 
== Klima ==
Në veri është klimë e mesme kontinentale, në pjesën qendrore në fusha e lugina klimë e mesme, në jug depërtojnë, përmes luginës së Neretvës, elememtete e klimës mesdhetare. Në fushat karstike verërat janë shumë të nxehta e dimrat e ftohtë. Bosnja e lartë merr më shumë reshje - deri në 2500 &nbsp;mm, të cilat zvoglohen në drejtim të detit dhe në drejtim të veriut. Klima e fushëgropave është e mesme kontinentale me dimra të ftohtë - në [[Sarajevë]] temperature mesatare e janarir – 0.5&nbsp;°C dhe verërat pak më të freskëta – temperaturat e korrikut 19,5&nbsp;°C. Në fushëgropa gjatë dimrit e vjeshtës ka mjegulla të shpehta. Sasia e reshjeve në lugina është rreth 1200 &nbsp;mm.
== Relievi ==
Relievi i Bosnjës është kryesisht shkëmborë dhe malorë me disa rrafshnalta dhe një pjesë e vogël e bregdetit në jug. Pika më e ultë e Bosnjës gjendet në brigjet e detit Adriatik (0 m) dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 2.386 m në Magliq afër kufirit me Malin e Zi.
 
'''''Majatmajat më të larta malore'''''
 
* ''Veliki Vitao'', '''[[Magliq]]''' 2386 m
* ''Volujak'', '''[[Volujak]]''' 2336 m
* ''Ploçno'', '''[[Çvrsnica]]''' 2222 m
* ''Nadkrstac'', '''[[Vranica]]''' 2110 m
* ''Zelena Glava'', '''[[Prenj]]''' 2103 m
* ''Gjokin Toranj'', '''[[Treskavica]]''' 2086 m
* ''Veliki Vran'', '''[[Vran]]''' 2074 m
* ''Bjelashnica'', '''[[Bjelashnica]]''' 2066 m
* ''Velika Lelija'', '''[[Lelija]]''' 2032 m
* ''Bregoç'', '''[[Zelengora]]''' 2014 m
* ''Cincar'', '''[[Cincar]]''' 2005 m
 
 
'''''Lumenjtë më të gjatë'''''
* [[Drina]] - 346 &nbsp;km
* [[Sava (lumë)|Sava]] - 945 &nbsp;km
* [[Neretva]] - 218 &nbsp;km
* [[Trebishnjica]] - 96 &nbsp;km
* [[Una (lumi)|Una]] - 214 &nbsp;km
* [[Bosna (lum)|Bosna]] - 271 &nbsp;km
* [[Sana (lumi)|Sana]] - 140 &nbsp;km
* [[Vrbas]] - 240 &nbsp;km
* [[Usora (lumi)|Usora]] - 77 &nbsp;km
* [[Vrbanja]] - 70 &nbsp;km
* [[Praça (rijeka)|Praça]] - 57km57&nbsp;km
* [[Spreça]] - 112 &nbsp;km
* [[Ukrina]] - 53 &nbsp;km
* [[Krivaja]] - 65 &nbsp;km
* [[Janja (Lumi)|Janja]] - 53 &nbsp;km
 
=== Pasuritë natyrore ===
Si pasurit natyrore të këtij vendi llogariten: [[qymyr guri]], [[hekuri]], [[boxiti]], [[kromi]], [[kobalti]], [[magnezi]], [[nikeli]], [[gipsi]], [[kripa]] si dhe prurja e ujit nga lumenjtë.<!--coal, iron ore, bauxite, copper, lead, zinc, chromite, cobalt, manganese, nickel, clay, gypsum, salt, sand, forests, hydropower-->
 
 
 
 
{{evropa-gjeo-cung}}
 
{{evropa-gjeo}}
[[Kategoria:Gjeografia e shteteve të Evropës|Bosnje dhe Hercegovin]]
[[Kategoria:Bosnje dhe Hercegovinë]]
 
 
{{evropa-gjeo-cung}}
 
[[bn:বসনিয়া ও হার্জেগোভিনা#ভূগোল]]
37.617

edits