Ndryshimi mes inspektimeve të "Amerigo Vespucci"

përmirsova disa pjesë në hyrje dhe shtova tekst te biografia.
(përmirsova disa pjesë në hyrje dhe shtova tekst te biografia.)
Etiketat: Përpunim pamor Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
{{Hulumtim vetjak}}
[[Skeda:Amerigo Vespucci 2.jpg|200px|parapamje|Amerigo Vespucci]]
'''Ameriko Vespuçi''', (shqiptimi në italisht''(:[[gjuha italiane|it.]] Amerigo[[Ndihmë:IPA Vespucci)'',për (italisht|[[Firenca|Firencëameˈriːɡo vesˈputtʃi]],]''); [[9 mars]] [[1451]] — [[22 shkurt]] [[1512]]), ishte detar[[Eksplorimi|eksplorues]] italian, kontinenti[[Shërbimet ifinanciare|financier]], Amerikës[[Lundrimi|lundërtar]] udhe emërua[[Hartografia|hartograf]] sipasi tijcili sepseishte aii përpari dallim ngademonstroi se [[CristoforoBrazili]] Colombodhe [[Karaibet|baseni i Karaibeve]] nuk ishin pjesët e jashtme të Azisë lindore siç kishte hamendësuar [[Kristofor Kolombi|Kolombo]] dalloinga udhëtimet e tij, por tha se kjo ishte një tokë e re e cila nuk bëhejishte fjalëende përe njohur nga [[India|Indinëbota e vjetër]].
 
I referuar si [[Bota e Re]], ky super kontinent i dytë u emërua "[[Amerika]]", që rrjedh nga fjala ''Americus,'' versioni latin i emrit të Vespuçit.
 
== Biografia ==
 
Ameriko Vespuçi është i lindur dhe rritur në [[Firenca|Firence]] të [[Italia|Italisë]]. Ai ishte djali i tretë i Ser Nastagio (Anastasio) Vespuçit, një noter nga Florentina, dhe Lisabeta Minit. Babai i Ser Nastagio (Anastasio) Vespuçit kishte gjithashtu emrin Ameriko Vespuçi.
Është i lindur në [[Firenca|Firencë]] të [[Italia|Italis]]ë me 9 maj të vitit 1451. Në vitin [[1491]] është dërguar në Sevilë, ku ka ndihmuar në përgatitjen e anijeve për ekspeditën e Krostofor Kolubos. Ka marrë pjesë dy udhëtime në "Botën e Re", dhe ka qenë udhëheqës i ekspeditës detare Spanjolle (1499-1500) e cila si duket ka zbuluar grykëderdhjen e lumit [[Amazon]]. Madej ka udhëhequr edhe ekspeditën portugeze (1501-1502) e cila e ka zbuluar [[Rio de Zhaneiro|Rio de Zheneiro]] dhe [[Rio de Plata]].
 
Është i lindur në [[Firenca|Firencë]] të [[Italia|Italis]]ë me 9 maj të vitit 1451. Në vitin [[1491]] është dërguar në Sevilë, ku ka ndihmuar në përgatitjen e anijeve për ekspeditën e Krostofor Kolubos. Ka marrë pjesë dy udhëtime në "Botën e Re", dhe ka qenë udhëheqës i ekspeditës detare Spanjollespanjolle (1499-1500) e cila si duket ka zbuluar grykëderdhjen e lumit [[Amazon]]. Madej ka udhëhequr edhe ekspeditën portugeze (1501-1502) e cila e ka zbuluar [[Rio de Zhaneiro|Rio de Zheneiro]] dhe [[Rio de Plata]].
 
Duke i paraqitur zbulimet e tija për herë të parë përmendet shprehja [[Amerika|Amerikë]] dhe Bota e Re.