Dallime mes rishikimeve të "Hidrodinamika"

439 bytes added ,  4 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Sistemim kategorish)
vNo edit summary
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
 
Për studim të lëvizjes së fluidit duhet të dihen këto karakteristika:
• '''Vija e rrymimit''' – Paraqet drejtëzën ose lakoren e cila tregon në çdo moment drejtimin e lëvizjes së grimcave të fluidit.Tangjentja ne cdo pike te vijes se rrymimit perputhet me vektorin e shpejtesise se grimces ne ate pike<br>
• '''Grypi i rrymimit''' – Paraqet bashkësinë e të gjitha vijave të rrymimit të cilat kalojnë nëpër të gjitha pikat brenda ndonjë lakoreje të mbyllur në fluid, kurse '''sipërfaqja e rrymimit''' paraqet mbështjellësin e gypit të rrymimit<br>
• '''Rrymimi stacionar''' – Në këtë rrymim nuk ka ndërrim të shpejtësisë Δv, as ndërrim të shtypjes Δp, as ndërrim të dendësisë Δρ gjatë kohës Δt<br>
• '''Rrymimi jostacionar''' – Në këtë rrymim gjatë kohës ndërron edhe shpejtësia si edhe shtypja në fluid<br>
• '''Rrymimi laminar(shtresor)''' – Fluidi kryen lëvizje të tillë, nëse vijat e rrymimit mes vete jane paralel<br>
• '''Rrymimi turbulent''' – Paraqet lëvizje të përbërë të grimcave të fluidit në të cilën arrihet goditje mes tyre, prandaj nuk ka vija të rrymimit<br>
'''Numri i Rejnoldsit'''-Shpejtesia e lengut, per vleren e se ciles kryhet kalimi nga rrymimi laminar ne rrymim turbulent,quhet shpejtesi kri
Rejnoldsi ka vertetuar se kalimi nga rrymimi laminar ne turbulent varet nga dendesia e fluidit, shpejtesia e rrymimit te fluidit, diametri i gypit dhe viskoziteti i fluidit<br>
 
== Ekuacioni i Kontinuitetit ==