Dallime mes rishikimeve të "Glottolog"

3.445 bytes added ,  4 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(Faqe e re: Glottolog është një bazë bibliografike e gjuhëve më pak të njohura në botë, e zhvilluar dhe mbajtur së pari në Institutin Max Max Planck për Antropologji Evolucionare në L...)
 
No edit summary
Glottolog është një bazë [[Bibliografia|bibliografike]] e gjuhëve më pak të njohura në botë, e zhvilluar dhe mbajtur së pari në Institutin Max Max Planck për Antropologji Evolucionare në [[Lajpcigu|Leipzig]][[Gjermania|Gjermanisë]] dhe që nga viti 2015 në Institutin e ri Max Planck për Shkencën e Historisë Njerëzore në Jena të Gjermanisë . Ekzistojnë dy komponentë: Katalogu Languoid, katalogu i gjuhëve të botës dhe familjeve gjuhësore; dhe Langdoc, bibliografia. Ai ndryshon nga katalogu i ngjashëm Etnologu[[Ethnologue]] në disa mënyra, në atë që përpiqet të pranojë vetëm gjuhët të cilat redaktorët kanë qenë në gjendje të konfirmojnë dhe ekzistojnë dhe janë të dallueshme (varietetet të cilat nuk janë konfirmuar, por janë trashëguar nga një burim tjetër, "i pavërtetë" ose "i pavërtetuar");përpiqet vetëm për të klasifikuar gjuhët në familje që janë demonstruar të jenë të vlefshme; sigurohet një informacion i gjerë bibliografik<ref>Shih, sidomos për gjuhët më pak të njohura; dheshembull, në një masë të kufizuar, emrat alternativë renditen sipas burimeve që i përdorin ato [http://glottolog.org/resource/languoid/id/book1242 Në disa raste, emratseksionin e gjuhëvekontabilitetit] për përdorura në shënimet bibliografike në Langdoc janë identifikuar ngagjuhët ISO ose Kodi Glottolog; kjoka ështëkonsideruar njësi zonë e zgjerimitdallimevazhdueshëm. Glottolog ndryshon gjithashtu në disa mënyra negative: Veçanërisht, përveç një pikë-lokacioni të vetëm në një hartë në qendrën e saj gjeografike, nuk sigurohet asnjë informacion etnografik ose demografik. Lidhjet e jashtme u ofrohen ISO, Etnologut dhe bazave të të dhënave të tjera në gjuhët onlinerreme.
 
Ky diskriminim nuk zbatohet për dialektet, shumë prej të cilave janë trashëguar nga  MultiTree ose burime të tjera pa verifikim.
</ref>);përpiqet vetëm për të klasifikuar gjuhët në familje që janë demonstruar të jenë të vlefshme; sigurohet një informacion i gjerë bibliografik, sidomos për gjuhët më pak të njohura; dhe, në një masë të kufizuar, emrat alternativë renditen sipas burimeve që i përdorin ato. Në disa raste, emrat e gjuhëve të përdorura në shënimet bibliografike në Langdoc janë identifikuar nga ISO ose Kodi Glottolog; kjo është një zonë e zgjerimit të vazhdueshëm. Glottolog ndryshon gjithashtu në disa mënyra negative: Veçanërisht, përveç një pikë-lokacioni të vetëm në një hartë në qendrën e saj gjeografike, nuk sigurohet asnjë informacion etnografik ose demografik. Lidhjet e jashtme u ofrohen ISO, Etnologut dhe bazave të të dhënave të tjera në gjuhët online.
 
Botimi 2.2 u botua në internet në vitin 2013, dhe u licencua nën një Creative Commons Attribution-Sharealike 3.0 License unported. Botimi 2.4 u botua në vitin 2015 dhe botimi 3.0 në vitin 2017.
 
== Familjet e gjuhëve ==
Glottolog është më konservativ në klasifikimin e tij sesa shumica e bazave të të dhënave online në krijimin e anëtarësimit të gjuhëve dhe grupeve brenda familjeve, por më liberale në konsiderimin e gjuhëve të paklasifikuara të izoluara. Botimi 2.4 liston 425 familje të gjuhës së folur, duke përfshirë edhe ato të izoluara, dhe 75 familje dhe izolime në gjuhën e shenjave,<ref>Gjuhët e shenjave renditen së bashku, duke përfshirë ato të grupuara tipologjikisht si gjuhë të shenjave të fshatit, siç janë gjuhët dhe gjuhët e paklasifikuara, por pa pretendime se ato janë të lidhura domosdoshmërisht.</ref> si më poshtë.
 
{| class="wikitable sortable"
!Emri
!Regjioni
!Gjuhët
|-
|Atlantik-Kongo
|Afrika, Amerika e Veriut
|1432
|-
|Austronesia
|Afrika, Eurasia, Papunesia, Amerika e Jugut
|1276
|-
|Indo-Europa
|Afrika, Australia, Eurasia, Amerika e Veriut, Papunesia, Amerika e Jugut
|585
|-
|Sino-Tibet
|Eurasia
|472
|-
|Afro-Asiatik
|Afrika, Eurasia
|372
|-
|''Nuclear Trans New Guinea''
|Papunesia
|315
|-
|Pama-Nyungan
|Australia, Papunesia
|240
|-
|Otomanguean
|Amerika Utara
|178
|-
|Austroasiatik
|Eurasia
|164
|-
|Tai-Kadai
|Eurasia
|96
|-
|Dravidian
|Eurasia
|81
|-
|Arawakan
|Amerika e Veriut, Amerika e Jugut
|76
|-
|Mande
|Afrika
|74
|-
|Tupian
|Amerika e Jugut
|71
|-
|Uto-Aztek
|Amerika e Veriut
|68
|-
|Central Sudanic
|Afrika
|62
|-
|''Nuclear Torricelli''
|Papunesia
|55
|-
|Nilotik
|Afrika
|51
|-
|Algik
|Amerika e Veriut
|45
|-
|Athapaskan-Eyak-Tlingit
|Amerika e Veriut
|45
|-
|Quechuan
|Amerika e Jugut
|45
|-
|Cariban
|Amerika e Jugut
|44
|-
|Turki
|Eurasia
|44
|-
|Ural
|Eurasia
|44
|-
|Hmong-Mien
|Eurasia
|39
|-
|Panoan
|Amerika e Jugut
|38
|-
|Sepik
|Papunesia
|36
|-
|Maya
|Amerika e Veriut
|33
|-
|''Nuclear-Macro-Je''
|Amerika e Jugut
|31
|-
|''Lower Sepik-Ramu''
|Papunesia
|30
|-
|Nakh-Daghestanian
|Eurasia
|30
|-
|Chibchan
|Amerika e Veriut, Amerika e Jugut
|27
|-
|Tucanoan
|Amerika Selatan
|26
|-
|Salishan
|Amerika e Veriut
|25
|-
|Timor-Alor-Pantar
|Papunesia
|22
|-
|Lakes Plain
|Papunesia
|20
|-
|Dogon
|Afrika
|19
|-
|Mixe-Zoque
|Amerika e Veriut
|19
|-
|Ta-Ne-Omotic
|Afrika
|19
|-
|Siouan
|Amerika e Veriut
|18
|-
|Morehead-Wasur
|Papunesia
|17
|-
|Mongolic
|Eurasia
|16
|-
|Border
|Papunesia
|15
|-
|Halmahera Utara
|Papunesia
|15
|-
|Japonik
|Eurasia, Papunesia
|14
|-
|Khoe-Kwadi
|Afrika
|14
|-
|Angan
|Papunesia
|13
|-
|Ndu
|Papunesia
|13
|-
|Nubian
|Afrika
|13
|-
|Tor-Orya
|Papunesia
|13
|-
|Chapacuran
|Amerika e Jugut
|12
|-
|Eskimo-Aleut
|Eurasia, Amerika e Veriut
|12
|-
|Gunwinyguan
|Australia
|12
|-
|Totonacan
|Amerika e Veriut
|12
|-
|Tungusic
|Eurasia
|12
|-
|Iroquoian
|Amerika e Veriut
|11
|-
|Miwok-Costanoan
|Amerika e Veriut
|11
|-
|Western Daly
|Australia
|11
|-
|Worrorran
|Australia
|11
|-
|Geelvink Bay
|Papunesia
|10
|-
|Andaman
|Eurasia, Papunesia
|10
|-
|Heiban
|Afrika
|10
|-
|Ijoid
|Afrika
|10
|-
|Maban
|Afrika
|10
|-
|Nyulnyulan
|Australia
|10
|-
|Sahara
|Afrika
|10
|-
|Songhay
|Afrika
|10
|-
|Surmik
|Afrika
|10
|}
 
== Burimet ==