Ndryshimi mes inspektimeve të "Homeri"

25 bytes added ,  2 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(Nryshova tezen qe Homeri ishte i verber qe nuk ka asnje baze ne realitet por eshte interpretim simbolik.)
Homeri mendohet se ka jetuar rreth shek. IX pr. K. Për datën dhe vendlindjen ka mendime të ndryshme; shkenca ka pranuar si më të mundshme Smirnën, qytet kolonial grek në Azinë e Vogël (Izmiri i sotëm në Turqi). Homeri ka jetuar shumë kohë më vonë nga koha kur ka ndodhur Lufta e Trojës dhe nga kthimi i grekëve në atdhe. Kjo do të thotë se poeti ka ditur ta shfrytezojë mrekullisht burimin e pasur të letersisë gojore me këngë e himne të ndryshme kushtuar hyjnive, heronjve dhe bëmave të tyre, të cilat këndoheshin në atë kohë nga rapsodë të ndryshëm.
 
Është vërtetuar arkeologjikisht se poemat e tij përkundër fantazisë poetike, pasqyrojnë ngjarje të vërteta historike që kanë ndodhur shumë më parë se të krijoheshin poemat. Këto ngjarje kanë ndodhur në shekujt XIII - XII p.e.s. Të dhënat që rrjedhin nga poemat e Homerit kanë shërbyer dhe shërbejnë si burime historike për njohjen e historisë së Greqisë antike. Gjithashtu vlen per t'u theksuar se mbi figurën e Homerit janë hedhur shumë hije dyshimi te cilat vënë në dyshim vetë ekzistencén e tij. Por ajo qe bie më shumë në sy është diferenca artistike ndërmjet dy veprave. Përderisa ''Iliada'' është shkruar në një stil epik, ''Odisea'' paraqitet me stil lirik. Madje nga studiues të shumtë është hedhur ideja se ndoshta këto dy vepra nuk janë shkruar nga i njëjti autor. Supozohet se Homeri ka qeneqenë i verberverbër por kjo bazohet vetemvetëm ne faktin qe njenjë poet/kengetar i verberverbër, i quajtur Demodokos, reciton bematbëmat e LuftesLuftës se TrojesTrojës ne udhetiminudhëtimin e Odiseas. Homeri nuk e paraqet Demodokun e verber si autoportret por si figure me simbol te dyfishte; se pari, poeti nuk ishte deshmitar me sytesytë e tij per njgjarjet qe ai tregon, dhe se dyti, as nuk ka nevoje te bazohet tek shqisat sepse poeti e merr frymezimin nga vetevetë Muzat dhe jo nga pervojatpërvojat e tija. Tek Iliada, Homeri mban qendrim asnjanes, ai nuk mban anen e asnjerit prej heronjve, vecseveçse shpreh hapur simpatine ndaj virtyteve te personazheve te veta. Ne keteketë poemepoemë, Homeri eshteështë autori dhe njekohesishtnjëkohësisht rrefyesirrëfyesi i kesajkësaj kryevepre klasike.
 
[[Kategoria:Letërsia e Greqisë së lashtë]]