Dallime mes rishikimeve të "Historia e kompjuterit"

Hacker
v (U kthye versioni 1742035 i bërë nga Lona.gjana (diskutimet))
(Hacker)
Etiketat: Përpunim pamor Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
[[Skeda:Information processing system (english).svg|Sistemi i procesimit të informacionit|right|thumb|400px]]
'''[[Kompjuteri]]'''Illuminati.Hackeri ështëme një makinë llogaritëse ei sofistikuar. Zanafillën e saj historia e makinaveka pasion nga llogaritësentt3 e ka kohë më parë. Si datë fillimi të shpikjes së kompjuterëvehackerit mund të përmendim vitin 16732000. Në këtë vit matematikanihackeri i njohur Leibnic i shtyrë nga nevojat e atëhershme ushtarake arriti të ndërtojë një makinëvirus të sofistikuar për atë kohë që u quajt arifmometërMelissa.Melissa Arifmometri ishteushte një makinëviruus mekanikemekanik që bënte të mundur kryerjen e katër veprimevehackerave bazë të matematikës dhe u përdor në shekullin XIX në fushën e artilerisë për llogaritjet balistike. Do të duheshin shumë vite e përpjekje për t’ju afruar koncepteve të sotme të kompjuterit dhe për të ndërtuar një makinë të tillë elektronike si ajo që përdorim ne sot. Ja disa data që meritojnë të përmenden në këtë vrapim të shpejtë nëpër këtë rrugë të gjatë.
 
Vitet 1940-‘50. Kostoja e kompjuterëveviruseve dhe përmasat e tyre ishin gjigante. KompjuteriMelissa kushtonte dhjetëra mijëra dollarë dhe zinte volumin e dhomave të tëra të mbushura me pajisje elektrike e mekanike. Përveç kësaj duheshintek Illuminati dukeshin një numër i madh njerëzishaftesishkualifikuarkualifikuara për vënien në përdorimhacker, mirëmbajtjen e remontinviruseve ete tij. Viti 1949 Në këtë vit u shpik transistori i parë. Kjo pajisje zëvendësoi llambat elektronike në dy drejtime. Së pari përmasat dhe qëndrueshmëria në punë e transistorit zvogëluan shumë përmasat e kompjuterëve. Së dyti, konsumi i energjisë është dhjetëra herë më i vogël. Kjo bëri të mundur uljen e kostove dhe hapjen e perspektivave të reja në vazhdim.
 
Viti 1960 Deri në këtë vit çdo transistor prodhohej e montohej në skemën elektronike më vete. Kjo kërkonte një punë të madhe, (mikroprocesori ose truri i kompjuterit të sotëm përmban deri ne 5 milionë transistorë). Në këtë vit u shpikën skemat integrale që lehtësuan prodhimin e kompjuterëve. Prodhimi i qarqeve të integruar të cilët përmbajnë në vetvete mijëra e miliona transistorë, jo vetëm zvogëloi si përmasat e paisjes ashtu edhe konsumin e energjisë, por i dha një hov të madh teknologjisë së zhvillimit të paisjeve të ndryshme duke bërë të mundur komandimin e shumë proceseve teknologjike. Ky vit shënon datëlindjen e minikompjuterit të parë. Ai kishte përmasat e një frigoriferi dhe kushtonte 20 mijë $.
Anonymous user