Dallime mes rishikimeve të "Transgjinor"

6 bytes added ,  3 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
Të qenurit transgjinor është i pavarur nga orientimi seksual: personat transgjinor mund të identifikohen si heteroseksual, homoseksual, biseksual, aseksual etj, ose këta persona mund të konsiderojnë orientimin seksual konvencional si një etiketim jo të sakt dhe të papranueshëm. Termi transgjinor diferencon nga termi interseks, një term që përshkruan persona të lindur me karakteristika fizike të të dyja sekseve ‘’ që nuk përputhen domosdoshmërisht me nocionin e dikotomisë femëror/mashkullor’’.
 
Niveli me të cilin individët ndihen autentik, rehat dhe e pranojnë identitetin e tyre gjinor quhet harmonia transgjinore/ ''transgender congruence.'' Shumë personagjithë personat transgjinorë përjetojnë sindromën ''gender dysphoria,'' dhe disa prej tyre marrin trajtim mjekësor si për shembull terapia hormonale, ndryshimi kirurgjikal i seksit ose psikoterapi. Jo të gjithë personat transgjinorë i ndjekin këto trajtime për arsye financiare ose mjekësore.
 
Shumica e personave transgjinorë ndeshin diskriminim në vendin e punës dhe në aksesin ndaj shërbimeve publike. Në shumë shtete këta persona nuk gëzojnë mbrotje ligjore nga diskriminimi.
1

edit