Ndryshimi mes inspektimeve të "Lugthi"

1.111 bytes added ,  2 vjet më parë
Tekst nga artikulli Stomaku
v (Βατο zhvendosi faqen Lugthi i njeriut tek Lugthi)
(Tekst nga artikulli Stomaku)
[[Skeda:Illu stomach.jpg|right|thumb|Lukthi]]
'''Lugthi''', '''lukthi'''ose '''stomaku''') është një zgjerim në formë qese i traktit digjestiv, që është vazhdim i [[Ezofagu|ezofagut]] lart dhe vazhdon në [[duoden]] poshtë. Këto shërbejnë dhe si pika fiksimi të tij. Bashkimi gastroezofageal ndodhet majtas [[Vertebra|vertebrës]] së 10-të torakale, afërsisht 2 cm poshtë [[Diafragma (organ)|diafragmës]], ndërsa bashkimi gastroduodenal bëhet në nivel të vertebrës lumbare, pak djathtas linjës mediane.
'''Lukthi''' është një organ muskulor strajcor i cili gjendet në pjesën e sipërme të barkut.Ky organ gjendet nen diafragmen dhe nen rrezhden e majt te melqise. Forma e tij eshte e ndryshueshme, por lukthi mesatarisht i mbushur e ngjason grepin me gjatesi 25 cm.
 
Madhësia dhe forma e lugthit ndryshojnë në varësi nga morfologjia e subjektit dhe shkalla e mbushjes. Në gjendje distensioni të moderuar lugthi është 25 cm i gjate, 10-12 cm i gjerë, dhe 8-9 cm i trashë. Kapaciteti i lugthit lëkundet midis 1-1.5 litra.
 
Lugthi është një organ shumë i '''vaskularizuar''', që furnizohet nga më shumë së 6 [[Arteria|arterie]], që dalin nga trungu celiak. Ka një rrjete të pasur anastomozash intramurale, që sigurojnë vaskularizimin e tij edhe kur lidhet një pjesë e madhe e arterieve. Gastrica dextra et sinistra, gastroepiploica dextra et sinistra dhe gastricae breves janë arteriet kryesore të lugthit.
Në 60% të njerëzve gjendet dhe arteria gastrike posteriore, që del nga arteria lienale dhe ushqen sipërfaqen posteriore të lugthit. Lugthi ka 7 lloje i brendshem,i jashtem,i mberthyer,i zberthyer,i futur,i nxjerrur,i kerrysur
 
== Pjesët e Lukthit ==